Sme členmi Nagojského protokolu. V EÚ je nás iba päť. Ide aj o ochranu potravinovej bezpečnosti a verejného zdravia

    0
    Botanika, ilustračné foto (Autor: SITA)

     Genetickým zdrojom je akýkoľvek materiál rastlinného, živočíšneho alebo mikrobiálneho pôvodu, obsahujúci funkčné jednotky dedičnosti. Ľudské genetické zdroje sú z Nagojského protokolu vyňaté. Cieľom protokolu je zaistiť transparentné podmienky prístupu ku genetickým zdrojom, ako aj k súvisiacim vedomostiam.

    Spravodlivé delenie finančných a iných prínosov má prispieť k efektívnej ochrane biodiverzity vo svete, potravinovej bezpečnosti a verejného zdravia. Pristúpenie Slovenska k Nagojskému protokolu je v súlade s Národnou stratégiou ochrany biodiverzity do roku 2020 prijatého v septembri minulého roku.

    Počas predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2016 bude Slovensko na druhej medzinárodnej konferencii zmluvných strán Nagojského protokolu koordinovať pozície členských štátov EÚ a zastupovať pozíciu Európskej únie vo vzťahu k tretím krajinám.

    Nagojský protokol o prístupe ku genetickým zdrojom a o spravodlivom a rovnocennom využívaní prínosov z ich využívania bol prijatý v októbri 2010 na zasadaní zmluvných strán Dohovoru o biologickej rozmanitosti v japonskom meste Nagoja. Protokol už ratifikovalo 70 krajín. Do platnosti vstúpil v októbri 2014. 

    - Reklama -