Je pre ňu zarážajúce, že rezort školstva dostala vo vláde SNS. Remišová protestuje a chce naučiť žiakov „učiť sa“…

    0
    Veronika Remišová (Autor: SITA)

     „Podľa hodnotenia nezávislých odborníkov, v programe SNS chýbala dlhodobá stratégia vzdelávania, návrhy v oblasti zlepšenia uplatniteľnosti absolventov, zvýšenie výdavkov na vedu a výskum, ako aj celkové zvýšenie investícií do školstva. Strany, ktoré Memorandum podpísali a pred voľbami prejavovali snahu oblasť vzdelávania zlepšiť, zase o rezort školstva, žiaľ, po voľbách už nemali príliš veľký záujem,“ upozornila poslankyňa s tým, že táto nevšímavosť k jednému z kľúčových rezortov pre budúcnosť krajiny sa prejavila aj vo všeobecných a vágnych frázach pri formulácii priorít novej koalície pre vzdelávanie.

    Napriek tomu, že hnutie OĽANO-Nova je v opozícií, plánuje sa podľa Remišovej školstvu intenzívne venovať. Medzi poslancami klubu sú traja učitelia. „Chceme, aby sa o školstve diskutovalo a spoločne s odbornou verejnosťou sa hľadali najlepšie riešenia. Samozrejme, budeme presadzovať zvýšenie podielu HDP do školstva, ako aj zlepšenie materiálno-technického zabezpečenia a vybavenia škôl,“ povedala.

    OĽANO-Nova chce podľa nej diskutovať aj o tom, ako by sa mala zmeniť škola v 21. storočí. Napríklad, či potrebujeme triedy s lavicami, alebo výučba môže prebiehať aj vo flexibilnom priestore. Aktuálnymi otázkami sú podľa nej napríklad aj podpora zamerania žiakov na riešenie problémov, a nie na absorbovanie encyklopedických informácií. „Budeme sa zaoberať tým, ako naučiť žiakov „učiť sa“ a vypestovať v nich lásku ku kontinuálnemu učeniu v dnešnej rýchlo sa meniacej spoločnosti,“ dodala. 

    - Reklama -