Peklo na talianskom ostrove. Dorazila loď so stovkami infekčných migrantov, odmietli sa registrovať a začali robiť neporiadok

    0
    utečenecký tábor na Sicílii (Autor: archív TZ)

    V pondelok priplávala na Sardíniu do prístavu Cagliari španielska vojenská loď Numancia, ktorá mala na palube 667 imigrantov. Väčšinou malo ísť o Eritrejcov a Somálčanov. Z nich bolo 520 mužov, 108 žien (z toho štyri tehotné) a 39 detí. Jeden 15-ročný chlapec následne zomrel v nemocnici na pľúcnu infekciu.

    Ako informovali talianske médiá, iba deväť ľudí sa nechalo identifikovať, ďalšie tri osoby zadržali ako prevádzačov. Nebudú však ďalej stíhaní pre nedostatok dôkazov – označilo ich totiž iba päť osôb, čo nestačí. Pri prvej orientačnej zdravotnej prehliadke napočítali medzi pasažiermi asi 400 osôb nakazených svrabom, ktorý je vysoko infekčný. Chorých aj zdanlivo zdravých naložili do autobusu a previezli do rôznych lokalít Sardínie.

    Mnohí z nich už počas týždňa z ubytovacích zariadení utiekli a nevie sa, kde sa medzi občanmi pohybujú. Približne dve stovky Eritrejčanov dostali luxusné ubytovanie v dvoj- až trojlôžkových izbách v hoteli Meditour Hotel Cagliari.

    S tým sa však vysídlenci v žiadnom prípade nehodlajú uspokojiť. Vyšli preto do ulíc a už od piatku protestujú v uliciach Cagliari. Majú provizórne cedule a skandujú We need help, potrebujeme pomoc. Protesty pokračovali aj počas soboty, aktuálny vývoj môžete sledovať v talianskom spravodajstve.

    Dôvodom ich rozčúlenia je, že nechcú poskytnúť odtlačky prstov. To by totiž znamenalo registráciu v Taliansku, do ktorého by ich prípadne vrátili. Oni však v Taliansku zostať nechcú, ich snom sú iné európske destinácie. O týchto úskaliach európskeho azylového práva vedeli už pri príchode, rovnako aj o tom, na čo všetko majú zo zákona právo. Neváhajú sa toho domáhať.

     

     

    A questi non basta l'HOTEL GRATIS pagato dagli italiani: protestano e bloccano il traffico a Cagliari perché non vogliono essere identificati… PRETENDONO la libertà di andare in giro da clandestini! Con la Lega al governo sarebbero già a casa loro, RISPEDITI INDIETRO a calci nel c.!

    Posted by Matteo Salvini on 26. marec 2016

    Utečenci protestujú v meste Cagliari. Zdroj: Facebook/Matteo Salvini

    Policajné odbory poukazujú na kritickú bezpečnostnú situáciu v Cagliari a tiež na nebezpečenstvo nákazy. Imigranti sa totiž pohybujú voľne medzi obyvateľstvom. Nikto nevie, čo spáchajú – osobitne so stúpajúcim napätím.

    Udalosti, ktoré sa odohrali na Sardínii v tomto týždni, navyše vraj vôbec nie sú výnimočné. “Mnoho migrantov sa odmieta nechať identifikovať v nádeji na prekročenie hranice a na možnosť predloženia žiadosti o azyl v inej európskej krajine,” povedala Parlamentným listom pani česko-talianskeho pôvodu Monika Pillon.

    Vysídlenci sú si podľa nej istí, že budú môcť opustiť Taliansko bez toho, aby ich niekto obmedzil. “Veľmi často, aby dosiahli svoje, držia hladovku. Táto taktika pasívneho odporu je dobre známa polícii najmä v prijímacích centrách v južnom Taliansku,” dodáva Monika Pillon.

    - Reklama -