Migranti vedia, že v Európe dostanú “astronomické sumy” a ženy sú tam “nahé”. Doteraz videli ženám len ich oči. Naša civilizácia je skutočne ohrozená, varuje profesor Pirk

    0
    Kardiochirurg Jan Pirk (Autor: Hans Štembera)

    Aké dôsledky budú mať podľa vás teroristické útoky v Bruseli, sídle Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, pre Európu a Českú republiku?

    V jednom rozhovore sa ma nedávno pýtali, či si myslím, že bude vojna. A ja som hovoril: nebude, lebo už je. Toto je svojím spôsobom teroristická, čiže partizánska vojna. To nie je nič iné. Robiť atentáty, vyhadzovať pomocou výbušnín nevinných ľudí do vzduchu je teroristický spôsob vedenia vojny.

    Myslíte si, že táto teroristická vojna dôjde až do Česka? Máme sa báť podobných útokov, aké už zažil New York, Londýn, Paríž, Brusel, Istanbul?

    Myslím si, že nie, lebo pre islamských teroristov nie sme zaujímavým cieľom. Nezabúdajme, že celá Česká republika je počtom obyvateľov na úrovni jedného priemerného čínskeho mesta. A tam stačí jeden starosta. My nie sme stred sveta, nie sme hybná sila vo svete, takže nemyslím, že by sme teroristom stáli za tú námahu, aby sa tu angažovali, lebo by to nemalo tie dôsledky. Oni celkom určite cielia na veľmoci. Dúfam, že som správnym prorokom.

    Belgicko je tiež malá krajina, aj keď inak dôležitá, lebo tam je sídlo Európskej únie i NATO. Je to vlastne hlavné mesto Európskej únie. Preto nemyslím, že by teroristi podobne cielili na nás.

    Myslíte si, že Európa, ktorá žije od druhej svetovej vojny v podstate v pokoji a mieri, je pripravená čeliť brutálnym teroristickým útokom?

    Dúfam, že tieto atentáty už zatriasli vedením Európskej únie a že sa európski politici konečne zobudia. Ja som lekár, nie som pre žiadne vraždenie ľudí, ale som presvedčený, že by mali vzniknúť európske ozbrojené sily a vniknúť na územie ovládané islamskou republikou a Islamský štát vykoreniť a zlikvidovať. Na hrubé vrece hrubá záplata. Po tom, čo sa teraz odohralo v Bruseli, by tam jednoducho mala vtrhnúť silná armáda spojených európskych a amerických síl, zlikvidovať to tam a urobiť z toho púšť.

    Súvisí podľa vás terorizmus so súčasnou migračnú krízou, ako niektorí odporcovia migrácie tvrdia, alebo by tu bol aj bez nej, ostatne ako predtým?

    To si netrúfam povedať. Ale nechápem západoeurópskych politikov. Keď je v Paríži taká veľká moslimská komunita, je tam mestská štvrť, kam ani nemôžete bezpečne vstúpiť, kde žije už druhá generácia moslimov a doposiaľ sa vôbec nedokázala v Európe aklimatizovať. Ako teda európski politici môžu očakávať, že novoprichádzajúci migranti sa európskemu spôsobu života prispôsobia? Vietnamci aj Ukrajinci, ktorí žijú v Českej republike, sa tu bez problémov integrovali. Ale v západoeurópskych krajinách už žijú dve generácie moslimov, sťažujú sa, že žijú v zlých podmienkach, ale za celé to obdobie neprijali náš spôsob života, našu životnú filozofiu. Ako môže niekto očakávať, že ľudia z rovnakých krajín, ktorí sem teraz prídu, navyše bez dokumentov a povolení, sa v Európe budú socializovať a splynú s našou populáciou, keď tu máme príklad, že dve generácie z rovnakých krajín, ktoré sem prišli v minulosti legálne, to neurobili?

    Nemôže to byť čiastočne aj vina európskych politikov, že arabské komunity ponechali im samým, nesnažili sa ich integrovať do miestnej spoločnosti, alebo sú to podľa vás ľudia takej odlišnej kultúry a hodnôt, že sa jednoducho našej civilizácii nedokážu prispôsobiť?

    Stará sa niekto, či sa v Česku Vietnamci integrovali? Hovorí im niekto: Vietnamci, mali by ste robiť to alebo ono? Keď prídem niekam za lepším životom, musím počítať s tým, že ja príjmem kultúru tej krajiny, a nie že ma niekto bude prosiť a vytvárať mi podmienky, aby som sa mohol prispôsobiť. Oni sem prišli pre niečo, úplne iná je situácia s americkými černochmi v Spojených štátoch amerických, lebo ich tam odvliekli násilím. To je niečo úplne iné. Ale napríklad Vietnamci, rovnako ako Ukrajinci, prišli niekam s vidinou spokojnejšieho života a sami pre to niečo urobili. Nikto im nedával barličku, aby im vytváral vhodné podmienky. Oni sa sami snažili, podmienky si vytvorili a sú úplne integrovaní do našej spoločnosti. Ale v Európe sú dve generácie moslimov, ktorí toho neboli za niekoľko desiatok rokov schopné. A teraz sem prichádzajú ilegálne ľudia z rovnakých krajín, ťažko možno očakávať, že sa to skončí lepšie.

    Takže podľa vás je moslimská viera a kultúra natoľko odlišná, že neumožňuje, aby títo migranti bez problémov splynuli s európskou populáciou a prijali naše pravidlá?

    Niečo iné je, keď k nám prišli kresťania zo Sýrie alebo Iraku. U nich predpokladám, že sú nám oveľa bližšie a že sa dokážu integrovať. Ale moslimovia nám ukázali, že to nedokázali ani za dve generácie.

    Keď je tunajšia kultúra i spôsob života pre nich taký odlišný a v podstate neprijateľný, prečo sem podľa vás idú a nesnažia sa zostať v prostredí, ktoré je im bližšie? V iných arabských krajinách, Turecku a pod.

    Tých príčin je hneď niekoľko. Po prvé vedia, že dostanú z ich pohľadu astronomické sumy peňazí, aby tu mohli žiť. A druhý dôvod, ktorému sa ľudia smejú, ale u mladých mužov ho vidím ako celkom reálnu vec, je, že sem idú pre ženy. Matematicky je to jednoduché: keď v krajinách, kde je povolené mnohoženstvo, majú starí a bohatí muži štyri ženy, tak na tých mladých sa nedostane. A keď im niekto povie, že v Európe je veľa dievčat, navyše, keď ich vidí v normálnom oblečení, majú pocit, že sú nahé, lebo doteraz videli ženám len oči, tak to tiež nie je zanedbateľný faktor. Nakoniec silvestrovské udalosti v Nemecku to dokázali.

    Myslíte si, že je príchodom tak početnej moslimskej komunity, ktorá prúdi v posledných rokoch a mesiacoch do Európy, ohrozená európska civilizácia?

    Bezpochyby. Ak sa nespamätáme, tak európska kultúra, bohužiaľ, veľmi skoro, skončí. A nebude to prvýkrát, čo čelíme takejto hrozbe, veď sme pred pár storočiami Turkov zastavili až pri Viedni. A teraz si z nás Turecko robí zábavu a dojnú kravu.

    Takže si nemyslíte, že by nás Turecko zachránilo pred ďalšou migračnou vlnou, ako dúfa Európska únia po podpísaní dohody o vrátení utečencov s Tureckom?

    Ale veď musíme za jedného vráteného jedného prijať. To nepovažujem za riešenie. Navyše, za akú to bude cenu. Malo to byť za tri miliardy pre Turecko a dnes už chcú šesť miliárd a požiadavky budú pokračovať. Predstavte si, že sa zruší vízová povinnosť pre Turecko: už dnes je Nemecko plné Turkov, koľko ich potom okamžite priletí po zrušení vízovej povinnosti do Európy? Som presvedčený, že naša civilizácia je skutočne vážne ohrozená.

    Zhodujete sa teda s ľuďmi, ktorí tvrdia, že toto naše obdobie nápadne pripomína chvíle pred pádom Rímskej ríše?

    To ja hovorím už dvadsaťpäť rokov.

    Myslíte si, že je tejto katastrofe pre našu civilizáciu ešte možné zabrániť alebo je už podľa vás neskoro?

    Som presvedčený, že áno, lebo som o tom nedávno viedol diskusiu s monsignorom Tomášom Holubom, ktorého teraz vysvätia na plzenského biskupa. On má tiež podobný názor, ale hovoril, a tým mi dal nádej, že napriek tomu všetkému sa kresťanstvo v kláštoroch udržalo. Je teda možné, že európska civilizácia bude prevalcovaná, ale v kláštoroch sa jej hodnoty uchovajú.

    To nie sú príliš optimistické vyhliadky.

    Nie, nie sú. Je to strašné. Ale keď zvrhli bomby na Hirošimu, zahynuli tisíce nevinných ľudí, ale vojna sa skrátila o dva, tri roky, čím sa zachránili milióny životov, lebo inak by sa Japonci nevzdali, bojovali by a padlo by niekoľko miliónov spojencov. Bolo to strašné riešenie, ale na druhej strane ušetrilo viac ľudských životov. Ale napriek pesimizmu, lebo pre optimizmus nemám veľký dôvod, prajem ľuďom, aby si užili veľkonočné sviatky so svojimi rodinami, aby si oddýchli a prišli na iné myšlienky.

    - Reklama -