Putin má s Kadyrovom plány. Rád by ho videl v kresle prezidenta

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov (vpravo) (Autor: SITA)

    Ruský prezident vyhlásil, že verí, že čečenský ľud vo voľbách dokáže “oceniť to, čo republika dosiahla pod Kadyrovovým vedením”. Dodal, že “my vieme, že môžeme a musíme pre našich ľudí urobiť viac”. Samotný Kadyrov koncom februára vyhlásil, že jeho misia na čele Čečenska je splnená a vyzval nájsť za seba náhradu. Svojich priaznivcov požiadal, aby neorganizovali mítingy na jeho podporu. Súčasne však vyhlásil, že je pripravený splniť akékoľvek nariadenie či výnos prezidenta Putina. 

    Podľa agentúry TASS sa Kadyrov včera Putinovi poďakoval za dôveru i za vysoké hodnotenie svojej práce a informoval ho o ekonomickej i bezpečnostnej situácii v Čečensku. Ubezpečil ho, že v tejto kaukazskej republike “nikdy nebudú kampane v prospech vojny a terorizmu, ani extrémizmus”. Dodal, že práve “o takých časoch Čečenci dlho snívali”. 

    Agentúra AP pripomenula, že Putin pred rokmi Kadyrova poveril úlohou stabilizovať situáciu v Čečensku po dvoch vojnách, ktoré s ruskými bezpečnostnými zložkami viedli čečenskí separatisti a počas ktorých sa republika vymkla Moskve spod kontroly. 

    Kadyrov časom získal v Rusku mnoho kritikov za svoje privilégiá a štýl, akým svoju funkciu vykonával, ale najmä za vzdorovanie mnohým nariadeniam Moskvy. Vedenie viacerých bezpečnostných zložiek v Moskve preto volalo po jeho odvolaní. 

    Kadyrov sa ocitol pod veľkým tlakom najmä po vražde opozičného politika Borisa Nemcova z februára 2015, v ktorej ako hlavný podozrivý vystupuje bývalý príslušník elitnej jednotky vojsk čečenského ministerstva vnútra. Ruskí opoziční aktivisti obvinili aj Kadyrova, že nesie zodpovednosť za Nemcovovu smrť, čo však čečenský líder odmietol. 

    - Reklama -