Bolestná štatistika z Belgicka. Pri útokoch zahynuli alebo boli zranení občania zo zhruba 40 krajín

    0
    Situácia po útoku na bruselskom letisku Zaventem (Autor: SITA)

    Kerry po rokovaní s belgickým premiérom Charlesom Michelom vyjadril vo svojom prejave sústrasť Belgicku a obetiam tragédie. “Spojené štáty sa modlia a smútia s vami za milovanými a tými, ktorých nám kruto vzali vrátane Američanov, ako aj za mnoho zranených pri týchto ohavných útokoch.” Kerry presný počet amerických obetí neuviedol. Nemenovaný zdroj však pre agentúra AP potvrdil, že o úmrtí pri bombových útokoch informovali dve americké rodiny. 

    Ďalšie obete dnes potvrdili aj čínske veľvyslanectvo v Belgicku a britské oficiálne miesta. Pri bombovom útoku v metre zahynul britský občan David Dixon, počítačový programátor žijúci v Bruseli. Dixonova rodina požiadala verejnosť o rešpektovanie súkromia. Ďalších sedem Britov utrpelo pri útokoch zranenia. 

    Čínske veľvyslanectvo informovalo o jednej obeti. Muža nateraz identifikovali oba podľa priezviska – Teng, bez uvedenia ďalších detailov. Holandské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že medzi obeťami sú aj traja občania Holandska. 

    Belgický premiér Michel v prejave po rokovaní s Kerrym uviedol, že vláda a parlament prerokujú predĺženie mandátu vojnových lietadiel F-16, ktoré sú nasadené v rámci koaličnej operácie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v krajinách Blízkeho východu. 

    Kerry sa v Bruseli zaviazal, že Washington pomôže Bruselu pri vyšetrovaní týchto teroristických útokov a prisahal “zničenie” skupiny IS, ktorá za ne prevzala zodpovednosť. “Pri ničení Daíšu budeme úspešní,” uviedol Kerry použijúc iné označenie pre IS. Teritórium ovládané týmito islamistami sa podľa neho zmenšuje a jeho vodcovia sú “zdecimovaní”. 

    Počas piatich hodín, ktoré Kerry strávi dnes v Bruseli, je naplánované stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, belgickým premiérom Charlesom Michelom, ministrom zahraničných vecí Didierom Reyndersom, ako aj kráľom Filipom. Šéf americkej diplomacie si počas pobytu v Bruseli uctí i pamiatku obetí utorkových teroristických útokov, keď položí veniec kvetov na improvizovanom pamätnom mieste na letisku Zaventem. 

    Podľa doterajšej bilancie si utorkové teroristické útoky v Bruseli vyžiadali 31 obetí na životoch a asi 300 zranených. Podľa belgických úradov obete a zranení z bruselských útokov pochádzajú z približne 40 krajín sveta. 

    - Reklama -