Nemecký minister v Moskve o sýrskom prezidentovi. Má to Asad zrátané?

    0
    Frank-Walter Steinmeier a Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Steinmeier v rozhovore pre ruskú agentúru Interfax povedal, že si nedokáže predstaviť, že by bol Asad prijateľný pre všetky skupiny obyvateľstva po tom, ako v päťročnej občianskej vojne v Sýrii zahynulo už 250.000 ľudí a z miliónov Sýrčanov sa stali utečenci. 

    O politickej budúcnosti Sýrie by podľa neho mali rozhodnúť samotní Sýrčania, ktorí sa na nej dohodnú pri rokovacom stole. Píše o tom agentúra DPA. Šéf nemeckej diplomacie vyjadril nádej, že sýrska vláda, ktorej je Rusko spojencom, povedie v Ženeve vážne mienené konzultácie a pomôže dojednať pokojnú politickú zmenu v krajine. 

    V Ženeve pokračujú mierové rokovania pod záštitou OSN, v ktorých je sprostredkovateľom osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Steinmeier sa má v Moskve stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom i s premiérom Dmitrijom Medvedevom. S ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom bude rokovať o Sýrii a konflikte na Ukrajine. 

    V priebehu dnešného dňa sa má potom v Moskve stretnúť aj s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, ako agentúre DPA potvrdila nemecká ambasáda v Moskve. V reakcii na teroristické útoky v Bruseli vyzval nemecký minister na jednotu v boji s terorizmom. “Je naším spoločným záujmom konať proti tejto hrozbe.” Lavrov vyjadril nádej, že “Európania odložia bokom svoje geopolitické hry a spoja sa proti terorizmu”, citovala ho DPA. 

    - Reklama -