Krušné chvíle Andreja Danka ako nového predsedu parlamentu. Dal aj pár slušných brbtov

    0
    Andrej Danko (Autor: SITA)

    Andreja Danka z SNS v tajnom hlasovaní podporilo 112 zo 146 prítomných poslancov a vo funkcii predsedu parlamentu vystriedal Petra Pellegriniho. „Dovoľte mi, aby som sa s plnou pokorou poďakoval. Cítim zodpovednosť, ktorá ma čaká pri plnení tejto funkcie,“ povedal po zvolení Danko. Vyjadril sa, že odmieta xenofóbiu a rasizmus či násilie. „Medzi nami v Národnej rade SR by mali znieť len slová, nemala by tam byť exhibícia, jediným prostriedkom, nástrojom či zbraňou by malo byť len slovo,“ vyhlásil a na záver svojej reči sa všetkým poďakoval za dôveru, ktorú do neho vložili.

    Andrej Danko si krušné chvíle užil hneď v prvých okamihoch svojej funkcie. Poslanci mali totiž hlasovať o podpredsedoch parlamentu. Problematická bola nominácia Andreja Hrnčiara, ktorého navrhol Radoslav Procházka, v tlačivách, ako upozornil Daniel Lipšic, bol však ako navrhovateľ uvedený poslanecký klub Siete, ktorý neexistuje. Andrej Danko, pre ktorého bolo riešenie tohto problému premiérou, sa často zajakával a radiť mu musela prísediaca smeráčka Jana Laššáková.

    Spočiatku sa novozvolený predseda nevedel zorientovať a urobil aj pár brbtov. Namiesto „poslanci hlasovali“ povedal „hladovali“, vzápätí sa však opravil. Jazyk sa mu pošmykol aj vo chvíli, keď dával slovo Jozefovi Viskupičovi, ktorého nazval József. Viskupič zareagoval rýchlo. „Volám sa Jozef,“ odvetil predsedovi parlamentu.

    - Reklama -