Drsný komentár o tom, čo na nás teraz chystá Európska únia. A budete prekvapení, kde vyšiel

    0
    Žartovná koláž (Autor: Ondřej Höppner)

    „Utorkové útoky v Bruseli aj chyby pri riešení utečeneckej krízy ukazujú neschopnosť európskych politikov zodpovedne vládnuť,“ varuje religionista. Európu podľa neho ovládla vrstva „europolitikov“ žijúcich v skleníku straníckych systémov a úplne odtrhnutých od bežného života. Tento vývoj zašiel tak ďaleko, že sú schopní v priebehu jednej minúty rečniť o ľudských právach a súčasne si podávať ruku s predstaviteľom krutého tureckého režimu, ktorý obdivuje Adolfa Hitlera.

    Ďalším podstatným znakom súčasnej európskej politiky je vraj snaha o čo najväčšie potlačenie „poddaných“. Podmienky medzinárodných dohôd sa zverejňujú zásadne až po ich uzavretí, a to, pokiaľ možno, tak, aby boli čo najviac mätúce a zakrývali pravý zmysel. Za úspechy zahraničnej politiky sú vydávané dohody o presunoch ľudí, ktoré pripomínajú experimenty najtemnejších totalít dvadsiateho storočia.

    Religionista upozorňuje, že európske dejiny sa tradične pohybujú medzi dvoma smermi vývoja. Na jednej strane stojí tradičná európska kultúra individualizmu, osobnej nezávislosti a slobody voľby. Lenže z času na čas sa v nej objavia kolektivistické hodnoty poslušnosti, poriadku a konformity.

    Správanie európskych špičiek v uplynulom roku vraj jednoznačne ukazuje, že opäť nastáva éra poslušnosti. Dôkazy o tom prináša prakticky akýkoľvek európsky summit. „Slabší má čím ďalej, tým viac zúžený priestor na presadenie svojho názoru, pokiaľ vôbec dostane možnosť ho vyjadriť,“ píše Krbec vo svojom komentári pre MF Dnes. To, že sú európski lídri schopní vidieť ľudí ako čísla a pristúpiť na ich vymieňanie „kus za kus“, vraj ukazuje, že ich myslenie sa kolektivizmu podobá viac, než si ktokoľvek dokázal predstaviť. Podľa Krbeca by sme sa toho mali báť. Kolektivizmus totiž nevyhnutne sprevádza totalita a násilie, ktoré ho vymáhajú.

    - Reklama -