Každý hosť na tretí deň dosť. Obama ukončil historickú návštevu Kuby

    0
    Prezident USA Barack Obama a prezident Kuby Raul Castro (Autor: SITA)

    Na Medzinárodnom letisku Josého Martího v Havane ho prišiel vyprevadiť jeho kubánsky náprotivok Raúl Castro, ktorý zožal istú kritiku po tom, ako v nedeľu nebol prítomný pri prílete Obamovho vládneho špeciálu Air Force One. 

    Podľa AP však jeho dnešné rozhodnutie predstavuje priateľské gesto, ktoré prichádza po pondelkovej mierne napätej spoločnej tlačovej konferencii, kde obaja lídri odpovedali na novinárske otázky týkajúce sa ľudských práv. 

    Najvyšší predstavitelia USA a Kuby absolvovali aj otvorené rozhovory, počas ktorých pripustili pretrvávajúce rozdiely medzi svojimi krajinami v oblasti demokracie. Obama vyzval kubánsky ľud, aby vzhliadal k budúcnosti s nádejou. 

    Prezidenti si na záver Obamovho programu pozreli exhibičný bejzbalový zápas medzi kubánskym národným výberom a floridským profesionálnym tímom Tampa Bay Rays, ktorý sa uskutočnil na Latinskoamerickom štadióne v Havane. 

    Šéf Bieleho domu sa ešte predtým stretol na ambasáde Spojených štátov so skupinou kubánskych disidentov, ktorých vyzdvihol za ich “neobyčajnú odvahu”. Podľa neho je americko-kubánska politika o priamej spolupráci s občanmi. 

    Obama sa v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires v stredu stretne s tamojším novým prezidentom Mauriciom Macrim. Stretne sa aj s mladými Argentínčanmi a absolvuje štátny banket v prezidentskom paláci Casa Rosada. 

    - Reklama -