Danko predstavoval ministrov. Už teraz sa topia v škandáloch. Hovoril aj o strachu z pištoľníkov

    0
    Andrej Danko (Autor: SITA)

    Na ministra obrany navrhuje SNS generálporučíka Petra Gajdoša, ministerstvo poľnohospodárstva by mala viesť doterajšia generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Matečná a ministerstvo školstva profesor Peter Plavčan.

    „Je za nami ťažké obdobie, ale veľmi ťažké obdobie náš čaká,“ začal Andrej Danko, pričom plánovanú tlačovú konferenciu využil aj na to, aby v jej úvode vyjadril sústrasť obetiam v teroristických útokov v Bruseli

    „Nie sú od nás ďaleko teroristické útoky, nie sú od nás ďaleko nepokoje,“ povedal líder SNS a vyzval, aby neboli spochybňované mechanizmy, ako je tvorba vlády. „Aby sme neskladali vlády na kávach… pochopil som, že je treba zmeniť tú často nenávidenú štandardnú politickú stranu, ako často medzi ľuďmi znie, a nie zakladať hybridy, ktoré nevedia riadiť štát,“ uviedol.

    Máte to tu nedôsledne zoradené

    Danko o svojich nominantoch povedal, že sú skutočnými odborníkmi, ktorých výber nebol motivovaný straníckou knižkou. „Veľmi ma teší, že nomináciu na ministra obrany prijal generálporučík Peter Gajdoš…, ktorý ma ako vojaka základnej služby vyrazil z kancelárie ministra,“ prezradil Danko. „Ospravedlňujem sa, vidím, že to tu máte nedôsledne poradovo zoradené,“ zavtipkoval na úvod Gajdoš pre novinármi. „Je to pre mňa výzva, aby som pomohol ozbrojeným silám svojou profesionálnou prácou,“ uviedol s tým, že Slovensko najbližšiu dobu čaká zabezpečenie úloh EÚ a predsedníctva SR. Gajdoš zatiaľ odmietol komentovať, ako si predstavuje fungovanie ministerstva pod svojou taktovkou.

    Ako Gajdoš vidí bruselské útoky a bude potrebné zvýšiť na Slovensku bezpečnostné opatrenie? „Nemáme ešte všetko jasné, verím tomu, že tieto záležitosti sa budú realizovať v budúcnosti,“ dodal.

    O Ficovi a Sýkorovi

    Eva Matečná konštatovala, že na ministerstve pôdohospodárstva prešla viacerými funkciami. „Poľnohospodárstvo poznám od východu na západ, každý piaď zeme,“ povedala. Meno novej ministerky pôdohospodárstva sa spomínalo pri sporných prevodoch pozemkov na SP. Za svojho pôsobenia v pozemkovom fonde v roku 2013 napríklad podpísala prevody pozemkov, ktoré získal Peter Sýkora, sused Roberta Fica. Ako je možné, že Sýkora získal tieto pozemky, ktoré ani neboli reštituované?

    „Nemyslím si, že pozemkový fond v tomto pochybil… Pozemkový fond postupoval v súlade s platnou legislatívou,“ povedala Matečná s tým, že o prepojení Sýkoru a Fica nevedela.

    Takto tu budeme mať viac pištoľníkov

    Nominant SNS na ministerstvo školstva Peter Plavčan v minulosti čelil škandálu, keď získal na odmenách počas pôsobenia v rade v Študentskom pôžičkovom fonde vyše 38-tisíc eur. Išlo o čestnú neplatenú funkciu. Plavčan odmeny nakoniec vrátil, ale na ministerstve zostal pracovať naďalej. Dcéra nového ministra školstva robila asistentku konateľovi súkromnej Vysokej školy Danubius v Sládkovičove. Plavčan na škole pôsobil vo vedeckej rade ako hosťujúci člen.

    Ešte pred pár dňami sa s ministerstvom školstva skloňovalo najmä meno Heleny Polákovej. Prečo sa teda Danko nakoniec rozhodol pre Plavčana? „Som často videl mená, pri ktorých som pri nomináciách ani neuvažoval,“ povedal Danko.

    Danko si vraj za svojim nominantom stojí. „Vedro špiny hodené na politika bolí… pán Plavčan ako jeden z 18. ľudí pán Plavčan vrátil odmenu, ktorá mediálne zbehla. Ak by toto boli jediné záležitosti, ktoré sa majú dotknúť človeka na cti, tak asi ani nie je sa o čom baviť,“ myslí si Danko. „Prestaňme s bulvarizovaním politiky…. Prestaňme sa k sebe správať, ako keby sme súťažili na farme… ak budete hľadať len zlé, tak takých ľudí s pištoľami bude v roku 2020 v národnej rade viacej,“ varoval Danko.

    Budem mať strach

    Líder národniarov však svoje obavy z poslanca Petra Krupu, ktorý sa včera objavil v parlamente so zbraňou, a ktorý sa v minulosti vyjadril na Facebooku, že niektorých poslancov treba postrieľať, rozviedol. „To nie je sranda. Pretože poslanec Národnej rady nie je kontrolovaný pri vstupe… Budem mať strach v určitých momentoch, pretože neviem ako ľudia, ktorí sa takto profilovali môžu konať…. Je to jedna z prvých vecí, ktoré musí Národná rada riešiť,“ povedal Danko.

    Vie si líder SNS predstaviť, že by boli poslanci vždy kontrolovaní pri vstupe? „Spýtam sa vás opačne, nie je to legitímna otázka?,“ reagoval Danko. 

    - Reklama -