Mali by sme neochvejne podporovať Izrael, znie z USA. Pozrite sa, kto to tvrdí

    0
    Bernie Sanders (Autor: SITA)

    Senátor za štát Vermont kritizoval vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za výstavbu židovských osád na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku) a za zadržiavanie príjmov z daní, ktoré patria Palestínčanom. Sanders však kritizoval aj lídrov Hamasu a útoky tohto palestínskeho radikálneho hnutia proti Izraelu. 

    Sanders predniesol prejav o zahraničnej politike v Salt Lake City v štáte Utah, keďže na západe USA práve vedie predvolebnú kampaň. To mu zabránilo predniesť príhovor vo Washingtone na konferencii záujmovej skupiny Americko-izraelský výbor pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorá v Bielom dome a Kongrese lobuje za silnú americkú podporu Izraela. Na konferencii vystúpila v ten deň s prejavom aj Sandersova demokratická rivalka Hillary Clintonová a traja republikánski uchádzači o Biely dom, napísala dnes tlačová agentúra AP. 

    Sanders, ktorý je Žid, vyhlásil, že je jediným prezidentským kandidátom s osobnými väzbami na Izrael. Dodal, že v mladosti pracoval v kibuci. Republikánsky kandidát Donald Trump na konferencii AIPAC povedal, že ak sa stane prezidentom, jeho prioritou číslo jeden bude zrušiť jadrovú dohodu svetových veľmocí s Iránom, ktorú dosiahli vlani.

    “Táto dohoda je katastrofálna – pre Ameriku, pre Izrael a pre celý Blízky východ. Je tu zásadný problém. Popredného sponzora terorizmu vo svete sme odmenili 150 miliardami dolárov a nedostali sme za to absolútne nič,” vyhlásil Trump, ktorý podporuje americko-izraelské vzťahy a “nenarušiteľné” priateľstvo oboch 
    Trump v prejave povedal, že ak ho v novembri zvolia za prezidenta, okamžite sa stretne s izraelským premiérom Netanjahuom, ktorý takisto ostro kritizoval jadrovú dohodu s Iránom.

    Podnikateľ sa tiež zaviazal, že americké veľvyslanectvo presťahuje do “večného hlavného mesta židovského ľudu, Jeruzalema”. Clintonová v príhovore na stretnutí AIPAC kritizovala Trumpa za jeho posun v zahraničnej politike a dodala, že ona dohodu s Iránom podporuje. “Som presvedčená, že USA, Izrael a celý svet sú vďaka nej bezpečnejšie,” citovala ju tlačová agentúra DPA. Clintonová odsúdila Trumpa za to, že najprv tvrdil, že bude “neutrálny” v izraelsko-palestínskom konflikte, ale teraz zmenil kurz a prisľúbil podporu Izraelu.

    - Reklama -