OSN: Bojujúce strany v Jemene chcú vytvoriť jednotnú vládu

    0
    Bojovníci proti šítskym rebelom. Aden, Jemen (Autor: SITA)

    Podľa jeho príspevku na sieti Facebook znepriatelené strany v Jemene dospeli k “dohode na politickom riešení a vytvorení vlády národnej jednoty”. Ahmad zároveň oznámil, že najbližšie kolo mierových rokovaní sa uskutoční v Kuvajte.

    Osoby blízke vedeniu jemenských šiítských povstalcov potvrdili DPA existenciu dohody nielen s medzinárodne uznávanou vládou prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího a jeho spojencami, ale tiež s vojenskou koalíciou po vedením Saudskej Arábie, ktorá Hádího podporuje. Podľa týchto zdrojov je spoločnou vôľou “zastaviť vojnu a vrátiť sa k rokovaciemu stolu”.

    Prímerie, ktoré vyhlásili na hranici Jemenu so Saudskou Arábiou, má naďalej platiť, zatiaľ čo budovanie vzájomnej dôvery má umožniť úplné zastavenie bojov.

    Agentúra AP uviedla s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov, že šiítski povstalci – známi ako húsíovia – a Hádího vláda sa dohodli na jedno- až dvojtýždňovom prímerí, ktoré má predchádzať nadchádzajúcemu kolu mierových rokovaní očakávanom v apríli. Uvedení predstavitelia o tom informovali po tom, ako sa v nedeľu zúčastnili na stretnutí povstalcov s vyslancom OSN v jemenskom hlavnom meste Saná.

    Vojna v Jemene si od zapojenia koalície na čele so Saudskou Arábiou v marci 2015 vyžiadala podľa údajov OSN viac ako 6000 mŕtvych a 29 000 zranených.

    - Reklama -