Na vracanie migrantov si musíme počkať. Grécko nestíha

    0
    Utečenci na gréckom pobreží (Autor: SITA)

    Podľa dohody uzavretej medzi EÚ a Tureckom minulý týždeň každého utečenca, ktorý sa nelegálne dopraví na grécke územie, deportujú späť na turecké územie, informuje portál Breitbart. Za každého takto deportovaného človeka následne Európska únia príjme jedného utečenca z tureckých utečeneckých táborov. Dohoda má odradiť pašerákov imigrantov od ich biznisu.

    Uzavretie dohody vyvolalo nápor migrantov na prekročenie Stredozemného mora, ktorí tak chceli využiť poslednú príležitosť na dosiahnutie gréckeho územia. V piatok tak prešlo cez more do Grécka až 1 500 utečencov a potopené plavidlá si vyžiadali niekoľko obetí vrátane štvormesačného bábätka.

    Zatiaľ však nie je v gréckych silách dohodu plne implementovať. Grécke úrady vravia, že potrebujú posilniť personál o bezpečnostných a právnych expertov, ktorí im pomôžu v implementácii dohody. Potrebný bude aj personál pre riešenie kontaktu s migrantmi ako prekladatelia, právnici či policajti. Realisticky sa očakáva, že prvých migrantov do Turecka vráti Grécko nie skôr ako 4. apríla, uviedol hlavný garant prijatého plánu, nemecká kancelárka Angela Merkelová.

    - Reklama -