Historička naložila všetkým. Od Fica cez Kotlebu až po Kollára. A toto si myslí

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    V rozhovore Zavacká poukazuje na praktiky fašizmu, ktoré sú prítomné aj v politickej praxi Kotlebovej ĽSNS. „Imponuje im násilie, môže to byť aj radikalizmus politickej strany, ktorý sa prejavuje navonok aj vnútri. Myslia si, že sú in', ako sa dnes hovorí, ak sa správajú surovo. Je to radikalizmus, ktorý nesúhlasí s daným systémom, nedodržiava a odmieta demokratické princípy,“ vysvetľuje Zavacká. V minulosti sme informovali o náraste atraktivity neštandardných hnutí v slovenskej spoločnosti najmä medzi mládežou.

    Podľa Zavackej sa premiérovi Ficovi podarilo vzbudiť v spoločnosti strach z ohrozenia imigráciou. Fico sa však pred verejnosťou nedokázal presvedčivo dostať do pozície človeka, ktorý migračný problém vyrieši, a hlasy takto vystrašených ľudí často končili u Mariana Kotlebu. V prípade Kollára je podľa nej zas zaujímavé, že neprekáža katolíckym mamám, pričom im stačí argument, že sa miliardár o svoje deti dokáže postarať.

    Historička si tiež myslí, že podporu extrémizmu priživoval v minulosti aj sám Robert Fico. Súčasný premiér ešte na začiatku 90. rokov obhajoval trest smrti. Neskôr, v roku 2011, kritizoval politiku príspevkov na deti, pričom navrhoval obmedzenie vyplácania týchto príspevkov na prvé tri. Rodiny s viacerými deťmi boli podľa Fica spôsobom obživy, najmä pre rómske rodiny. Na otázku, či bol v tom čase Robert Fico extrémista, Zavacká odpovedá: „Bol. Podľa môjho názoru určite, pretože rómsku otázku veľmi využíval. To je extrémizmus, pretože ide na vlne toho, čo sa niekomu páči.“

    Zavacká si myslí, že Kotlebov volebný zisk nie je žiadnym prekvapením. Jeho kampaň mala obrovský ohlas najmä na strednom a východnom Slovensku. Kotleba často robil mítingy v mestách, kde predstavitelia etablovaných strán neprišli niekoľko rokov. Slovenská spoločnosť však ešte nie je etablovanou demokraciou, myslí si Zavacká. „Demokracia sa musí robiť každodennou prácou. Negatívne posolstvo vybuchne a vyletí ako láva v sopke, ale demokracia sa buduje krok za krokom. Preto aj Masaryk povedal, že na to treba 50 rokov,“ vysvetľuje Zavacká. 

    - Reklama -