Naštvaní voliči v uliciach. Tomuto mačkopsovi budeme robiť zo života peklo. Pošleme ich na smetisko dejín! Opozícia búšila…

    0
    Richard Sulík, Peter Osuský a Lucia Nicholsonová (Autor: Peter Števkov)

    Začiatok protestu, ktorý už tradične uvádzala kapela YPS svojou piesňou Mama kúp mi cété, vyzeral ako ľudoprázdne fiasko. Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že šlo iba o zdanie, pričom pár minút po 17. hodine sa námestie zaplnilo približne tisíckou ľudí. V dave, v ktorom prevládali mladšie ročníky, sa dalo zazrieť viacero matovičovských tričiek „Fico chráni zlodejov“, ako aj transparenty s nápismi „Štandardné strany = Organizovaná zločinecká skupina?“ alebo „Zradoslav Pinocchio Obchádzka, Béla Charakter Luhár. Na každú sviňu sa voda varí“. Reportér Parlamentných Listov našiel medzi demonštrantmi najmä voličov SaS, OĽaNO-NOVA, Mosta a Siete. Nebolo prekvapivé, že najtvrdšie slová si pripravili najmä sklamaní sieťarskí a mostárski voliči. „Procházka nech radšej chodí kanálmi, zradca jeden p*jebaný… Tomu, čo spravil Bugár, stále nemôžem uveriť, jednoducho nemôžem… Čakal som oj*b, ale nie až takýto,“ vyjadrovali svoje rozhorčenie znechutení voliči.

    Nicholsonová: Nevydržia. Stane sa im to, čo nám

    „Všetko je už rozhodnuté… Protest na Námestí SNP je symbolická akcia, ktorú si vynútili voliči,“ povedala ParlamentnýmListom.sk poslankyňa SaS a pravdepodobná budúca podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová tesne pred začatím demonštrácie. Nicholsonová sa však domnieva, že nová koalícia celé 4 roky nevydrží. „Budú si tolerovať rôzne prešľapy do istého momentu, kým sa nenájde niekto, kto si neoficiálnymi cestičkami nájde cestu k vám novinárom a nepovie vám nejakú kuloárnu informáciu, a to spustí domino efekt. To je vždy takto v košatých a veľkých koalíciách, takto to bolo aj v tej našej koalícii,“ predpovedala Nicholsonová spomínavo.

    Budeme im dýchať na krk

    „Nastal ten čas, aby sme povedali tej budúcej vláde, ktorá sa skladá a s ktorou pravdepodobne už nič nespravíme, že ich budeme sledovať. Budeme dávať pozor na každý ich krok. Budeme im dýchať na krk,“ začala svoj prvý prejav saskárka Monika Kozelová.

    „PROcházka, FIco, BUgár, DAnko – PROFIBÚDA,“ hláskoval spoločne s davom poslanec za SaS Jozef Mihál. „Je mi veľmi ľúto, čo si na vás títo štyria páni vymysleli,“ dodal. „Chceme vládu, a nie zradu,“ zaznelo následne z pódia. „Fúj, hanba!“ reagovali ľudia.

    Po Gorile poslal Lipšic vodné delá!

    Zakladajúci člen VPN Peter Horváth sa na pódiu objavil s nápisom „Nie Fico 3“. „Ničoho sa tak neboja ako námestia,“ začal svoj prejav, ktorý bol však okamžite prerušený. „Neboja sa, videli sme, čo sa stalo po Gorile, to ich len viac posilnilo! Keď tam Lipšic poslal vodné delá…“ odpovedal mu rozzúrený demonštrant, ktorý stranu OĽaNO-NOVA pravdepodobne nevolil.

    Herr Sulík: Spravíme im zo života peklo

    „Tento pán, ktorý o chvíľu vystúpi, má takú novú prezývku, vďaka svojmu populárnemu vystúpeniu v nemeckej televízii – Herr Sulík,“ komentoval organizátor príchod predsedu liberálov na scénu. „Prežívame všetci obrovské sklamanie. Bola jedinečná možnosť odstaviť Fica od moci. A strany, ktoré to mohli spraviť, zlyhali… Namiesto toho, aby slúžili ľuďom, sa rozhodli slúžiť oligarchom a peniazom,“ konštatoval v Nemecku najznámejší slovenský politik. „My, keď chceme naozaj dodržať svoje predvolebné sľuby, tak sa dozvieme, že som zdupkal. Toto je obrovské morálne zlyhanie Bélu Bugára a Radoslava Procházku. Najmä v prípade Bélu Bugára, ktorý 20 rokov tu pôsobil… Berieme to na vedomie… Budeme tvrdou, avšak konštruktívnou opozíciou. Budeme sa im dívať na prsty a budeme im robiť zo života peklo… Uvidíme, ako dlho to vydržia. Tento mačkopes…“ pokračoval.

    „Som presvedčený, že ľuďom sa otvárajú stále viac a viac oči,“ povedal Sulík a z davu sa ozvalo: „Už sú otvorené.“ My, nielen v SaS, ale aj v OĽaNO, budeme robiť všetko, čo bude v našich silách, aby sme túto partičku poslali čím skôr tam, kam patrí. Na smetisko dejín!“ ukončil Sulík svoj prejav bojovne. „Do basy! Do basy! Do basy!“ kričali ľudia súhlasne.

    Po prejave sa reportér ParlamentnýchListov.sk spýtal Sulíka, ktorý plánuje zostať europoslancom, či by pre opozíciu nebolo vhodnejšie, aby zasadol v národnej rade a europarlament prenechal inému saskárovi. „Lucia tiež nechcela ísť do parlamentu a tretí je Ján Oravec. Lenže my tam chceme mať nášho politika. Ďalší dôvod je, že si držím tak trošku odstup od nášho parlamentu. To považujem za veľmi dôležité. A nakoniec, až také časovo náročné to nie je. Európsky parlament má 60 rokovacích dní, národná rada má 76, čiže som veľa času tu na Slovensku. A som už rok a trištvrte poslancom a nemám dojem, že by to nejako uškodilo Saske, ktorá narástla zo štyroch na 12 percent počas tej doby, čo som europoslancom,“ komentoval Sulík svoje rozhodnutie s úsmevom.

    Osuský ostro do bývalých kolegov. Poznám ich, neprekvapilo ma to

    „My ako politici si už nemôžeme špiniť do úst. Vy už nie ste tí istí voliči, ktorí tu boli v minulosti, ktorí sa neustále nechali chlácholiť a klamať, a potom išli stádovito voliť,“ vystriedala Sulíka Lucia Nicholsonová. „S tými, ktorých som štyri roky nazýval zlodejmi a podvodníkmi, idem do koalície. To je mimo hranice ľudského pochopenia,“ pokračoval Štefan Osuský, ktorý sa následne pustil do „slovenských predstaviteľov na kandidátke Híd“, a teda aj do svojho bývalého kolegu z OKS Františka Šebeja. „Mňa, ktorý ich viacej pozná, to tak veľmi neprekvapilo,“ povedal.

    Zradili poslednýkrát, Balkánec Kaliňák im vyhovuje

    Potom saskárov na scéne nahradili oľaňáci Igor Matovič a Veronika Remišová. „Igor! Igor! Igor!“ jasal dav. „Veronika! Veronika! Veronika!“ reagoval Matovič. Nadšená Remišová pochválila ľudí za hojnú účasť a vyjadrila ľútosť nad tým, že nádej na vystriedanie Fica sa nenaplnila.

    Matovič potom vyrukoval s konverzáciou, ktorú vraj dnes ráno zažil s istou paňou na pumpe. „Ale sme dopadli. Zradili nás, ale viete, čo ma teší? To, že to je poslednýkrát,“ mala povedať pani Matovičovi. Dav Matovičovu príhodu odmenil nadšeným potleskom a pokrikom „Fica stačilo!“, ku ktorému sa okamžite pridal aj líder Obyčajných ľudí. Matovič potom konštatoval, že kritika Bugára a Procházku, že sa im nepodarilo vymeniť Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra, je scestná. Podľa Matoviča ho títo politici ani vymeniť nechceli, keďže Kaliňák má balkánske korene a prísne dodržuje pravidlá balkánskej mafie, podľa ktorých nikdy nemôže človek zradiť svoju rodinu. „Im veľmi vyhovuje takýto minister vnútra, ktorý im na prsty pozerať nebude,“ povedal.

    Volič je pre nich h*vno. Ale voda sa na svine varí

    Hnutie Sme rodina Borisa Kollára na demonštrácii reprezentoval poslanec Peter Pčolinský „Ja si myslím, že je načase, aby ľudia v tejto krajine povedali dosť tomuto prehnitému systému vlády oligarchov, pretože pre nich je volič…“ hovoril Pčolinský a vetu zaňho dopovedal dav! „H*vno!“. „H*vno,“ zopakoval Pčolinský a dodal, že „na každú sviňu sa voda varí“.

    „Zdá sa, že sa nám do parlamentu prekrúžkoval nový plamenný rečník, ale Lojza Hlinu nikto neprekoná,“ znel gong organizátora, ktorým Pčolinského vystriedal už mimoparlamentný Alojz Hlina. „Ľudia ignorovali všetky javy, ktoré ich presviedčali, že sa niečo deje. Ja som bol v Gelnici, ja som bol v Telgárte. Telgárt je jak zombieland. Tam ľudia chodia z nohy na nohu ako vo filme. To je normálne depresívna oblasť. Táto ignorácia nás dostala do toho, že toho neštandardu si naozaj užijeme,“ povedal o nálade Slovákov Hlina a pripísal ju „fatálnemu zlyhaniu štandardných strán“.

    Nakoniec o „hnedých exkrementoch“

    Na záver sa medzi rečníkmi objavili zástupcovia umeleckej obce, ktorí, ako poznamenal organizátor, prišli hovoriť o „hnedých exkrementoch“. Podľa vyhlásenia umelcov je jedným z výsledkov zúfalstva, pocitu beznádeje a straty viery v politikov aj fakt, že do parlamentu sa dostala strana, ktorá je spájaná s extrémizmom a fašizmom. „Päťsto eur plat pre učiteľov je extrémizmus,“ reagoval na vyhlásenie z davu kričiaci muž. „Politické pseudoelity bývalej vlády svojou rétorikou vypustili démonov z fľaše,“ konštatovali umelci. „Kuli a Nikodým to nepodpísali?“ spýtal sa jeden z demonštrantov.

    Protest organizátori ukončili spievaním hymny a pripomenutím významu Námestia Slovenského národného povstania. Posledná veta z pódia znela: „My zvíťazíme.“ „Mierumilovné povstania nenávidím. Kým nezoberieme motyky, tak sa to tu nevyčistí! Jak v záhradke…“ šomral jeden z odchádzajúcich účastníkov. „Ten Procházka… ľudia budú teraz naňho tak zazerať na ulici…. Čo zazerať. Pľuť by mali naňho,“ bolo počuť z konverzácie dvoch pánov, ktorí po proteste nastupovali do električky. 

    - Reklama -