Blíži sa koniec košických oceliarní? Čínska oceľ likviduje U. S. Steel. Zamestnanci sa boja prepúšťania a odborári chcú väčšiu moc

    0
    U.S.Steel Košice (Autor: U.S.Steel Košice)

    Odborári v najväčšej oceliarskej firme na Slovensku varujú pred prepúšťaním a zvažujú štrajk. Podľa nich chce spoločnosť U. S. Steel prepúšťať ľudí postupne, aby sa predišlo hromadnému prepúšťaniu. Podľa denníka Pravda však U. S. Steel motivuje až 10-mesačným odstupným pre zamestnancov, čo je približne 19-tisíc eur. 

    Odborári chcú vyjednať aj kolektívnu zmluvu, ktorá by im umožnila čiastočné rozhodovacie práva. „Sme v šiestom kole vyjednávania o kolektívnej zmluve s vedením firmy. Podozrievame vedenie z neférového postupu. Toto načasovanie prepúšťania môže byť istou formou nátlaku, aby sme ustúpili od niektorých požiadaviek odborárov, lebo vyjednávania o sociálnych otázkach a mzdách sme si nechali na koniec,“ povedal pre denník Pravda šéf oceliarskych odborov Mikuláš Hintoš. Podľa odborov nie je dôvod prepúšťať, lebo podobné krízy prežili už v minulosti a prepúšťať ľudí nemuseli. 

    O prácu prídu aj manažéri

    Americký U. S. Steel chce reštrukturalizovať a znižovať náklady nielen u radových zamestnancov, ale pôjde aj o vysokopostavených manažérov. „Proces reštrukturalizácie sa dotkne administratívy a manažmentu. Celkový počet zamestnancov, ktorí budú týmto dotknutí, závisí od výrobných a obchodných podmienok a potrieb,“ povedal pre Pravdu hovorca U. S. Steelu Košice Ján Bača. O prácu prídu nielen bežní zamestnanci, ale aj vysokopostavení manažéri. „Včera 16. 3. sme po rozhovoroch s odborármi zrušili viac než 20 pracovných pozícií,“  potvrdil Bača.
     
    Lacná oceľ z Číny je hrozbou pre Európu už dlhšie, keďže svoju oceľ vyváža druhá najväčšia ekonomika sveta za dampingové ceny a európsky trh sa im nevie vyrovnať. 
     
    - Reklama -