Bavorský premiér znova spôsobuje Merkelovej vrásky: Ak sa na summite nedosiahne dohoda, musíme si chrániť vlastné hranice

    0

    Politik, ktorý patrí k najvýraznejším vnútrokoaličným kritikom utečeneckej politiky spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, sa však súčasne vyjadril, že prioritne podporuje európske riešenie tejto problematiky. Ak sa však Európe nepodarí nájsť konsenzus, potom musia Nemci podľa jeho slov prijať nevyhnutné opatrenia na vlastnej hranici. 

    Na jednej strane treba podľa Seehofera pri rokovaniach s Tureckom dosiahnuť, aby sa tam utečencom dostalo lepšej starostlivosti a mohli tam zostať; na druhej strane však líder CSU opätovne striktne odmietol tak plnoprávne členstvo Turecka v EÚ, ako aj zrušenie vízovej povinnosti pre jeho občanov pri cestách do únie. 

    Podľa jeho slov je potrebné trvalé riešenie problému v Európe, zabezpečenie kontroly vonkajších hraníc únie a realizácia azylového konania už na vonkajších hraniciach únie. 

    Seehofer vyjadril nádej, že sa šéfke nemeckej spolkovej vlády podarí tieto požiadavky premeniť v Bruseli na realitu, aj keď pripustil, že momentálne k tomu vedie ešte dlhá cesta. 

    - Reklama -