Turci neriešia len utečencov. V hľadáčiku justície sa ocitli aj opozícii blízka mediálna skupina a banka

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Súčasťou spomínanej holdingovej spoločnosti, najväčšej mediálnej skupiny v krajine polmesiaca, sú okrem iného spravodajská televízia CNN Türk, ďalšia televízia Kanal D, ako aj najväčší opozičný denník Hürriyet. 

    Tak Dogan Holding, ako aj najväčšia úverová banka krajiny Isbank boli v minulosti zainteresované na spoločnosti Petrol Ofisi (POAS), ktorú však v roku 2010 kúpil koncern OMV. Prokuratúra vlani v septembri začala vyšetrovanie spomínanej mediálnej skupiny pre podozrenie z teroristickej propagandy. Za daňové podvody odsúdili rovnaký subjekt ešte v roku 2009 na pokutu 2,5 miliardy dolárov. 

    Jeden z poradcov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v januári navrhol zoštátnenie Isbanku, pretože viac ako jeho štvrtinu vlastní opozičná Republikánska ľudová strana (CHP). Vedúci predstaviteľ Isbank sa podľa mediálnych informácií mal v období rokov 2001-2007 spolupodieľať na financovaní siete pašerákov POAS. 

    Kým Dogan Holding sa k obvineniam zatiaľ nevyjadril, Isbank reagoval konštatovaním, že obvinenia voči jeho najvyššiemu predstaviteľovi sú neopodstatnené. Banka súčasne avizovala, že využije všetky právne možnosti na ochranu zákonných práv finančného inštitútu i jeho predstaviteľov. 

    - Reklama -