Tusk pred summitom EÚ-Turecko: Úprimne povedané, som skôr opatrný ako optimistický

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Takzvaný prezident EÚ pred dnešným začiatkom summitu o dohode s Tureckom vyhlásil: “Som opatrne optimistický, ale úprimne povedané, som skôr opatrný ako optimistický.” Tusk podľa tlačovej agentúry AP dodal, že akákoľvek dohoda dosiahnutá na dvojdňovom stretnutí lídrov EÚ musí uspokojiť všetkých 28 členských štátov únie. 

    Cyprus hrozí, že bude dohodu vetovať, pretože Turecko ho neuznáva ako štát. Španielsko má námietky voči plošnému vracaniu migrantov, Maďarsko zase odmieta premiestňovanie utečencov z Turecka s argumentom, že to bude iba lákať ďalších ľudí do Európy. 

    Summit v Bruseli sa má začať dnes o 16.00 h SEČ. Lídri EÚ na ňom budú presadzovať plán, na základe ktorého majú byť desaťtisíce migrantov vrátené z EÚ naspäť do Turecka. V únii však vládnu hlboké názorové rozdiely, ako vyriešiť túto najväčšiu utečeneckú krízu v Európe za posledné desaťročia. 

    Jednota Európy sa na tomto probléme rozbíja. Na kontinent totiž prišlo vlani vyše milióna migrantov a Turecko – odkiaľ smeruje do Grécka najviac utečencov – je vnímané ako kľúčový partner v zastavení prílevu ľudí. 

    Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) má výhrady voči životným podmienkam uchádzačov o azyl v Turecku a ľudskoprávne organizácie sú znepokojené tvrdými zásahmi Ankary proti médiám a tiež jej krvavým konfliktom s kurdskými povstalcami. 

    EÚ však zastáva názor, že nemá lepšiu možnosť. “Ako chcete pomáhať Grécku, a nemať pritom dohodu s Tureckom o pomoci v tejto záležitosti? Naozaj chcete odsúdiť Grécko na to, aby sa pre zvyšok Európy stalo utečeneckým táborom?” položil otázky podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v predvečer dvojdňového summitu v Bruseli, na ktorom bude Slovensko zastupovať premiér Robert Fico. 

    - Reklama -