Ulicami Rigy pochodovali veteráni z Lotyšskej légie nacistickej SS

    0
    Veteráni z Lotyšskej légie síl SS, ktorí bojovali proti Červenej armáde a podielali sa na nacistických vojnových zločinoch (Autor: Reprofoto, youtube)

    Účastníci pochodu sprevádzaní značným počtom mužov zákona položili kvetiny k miestnemu pamätníku slobody, informovala tlačová agentúra DPA. Proti neoficiálnemu Dňu légií, ktorý je v zahraničí vnímaný ako velebenie národného socializmu, protestovali viacerí členovia hnutia Antifa. Lotyšsko však neumožnilo vstup na územie krajiny viacerým nemeckým antifašistom, informovala tlačová agentúra DPA. Na protidemonštrácii v Rige sa zúčastnil aj šéf Centra Simona Wiesenthala v Jeruzaleme Efraim Zuroff. Ruská ambasáda v Rige označila pochod za hanbu pre Európu.

    Neoficiálny Deň légií má pripomínať pamiatku 50 000 až viac ako 100 000 padlých z radov príslušníkov Lotyšskej légie“ síl SS bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti Červenej armáde. Lotyši argumentujú, že ich legionári len bránili svoju vlasť pred sovietskou armádou, ktorej postup v roku 1944 spomalili za cenu obrovských strát. Podľa historikov sa však príslušníci légie spolupodieľali aj na vojnových zločinoch nacistov vrátane masakier na bieloruskom a ruskom civilnom obyvateľstve. Pochod aj v minulosti sprevádzali protidemonštrácie, ktoré iniciovali príslušníci ruskej menšiny a židovskej komunity.

    - Reklama -