Smer sa Mostu a Sieti vysmial do tváre. Takto to vidí politológ

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)
    Sedem ministerstiev, to nie je všetko, čo bude mať Smer v nasledujúcom volebnom období pod kontrolou. Strana, ktorá uplynulé štyri roky vládla sama, bez pomoci koaličných partnerov, však bude mať teraz pod kontrolou aj funkciu predsedu vlády pre investície. Právomoci tejto funkcie majú byť výrazne posilnené najmä v oblasti čerpania finančných prostriedkov z eurofondov. 
     
    Kto konkrétne zasadne na jednotlivé ministerstvá nie je zatiaľ oficiálne známe, ale podľa informácií SME uviazli rokovania na dohode o tom, kto zo Smeru povedie rezort zdravotníctva. Rokovania o tejto téme dnes pokračujú. Poverenie na zostavenie vlády má Robert Fico od prezidenta do piatka. 
     
    Podľa politológa Pavla Baboša nie je rozdelenie rezortov medzi koaličných partnerov žiadnym prekvapením. „Smer si dôsledne postrážil počet mandátov, ktoré získal vo voľbách, a premietol ich aj do obsadenia ministerstiev,“ uviedol Baboš pre denník SME. 
     
    Problém budú mať pravicové strany vládnej koalície v prípade, že sa budú snažiť presadiť akékoľvek ekonomické reformy. Všetky kľúčové ministerstvá, ktoré môžu v tomto odvetví niečo meniť, má totiž pod kontrolou opäť Smer. Ficovi ľudia tak znova obsadia rezorty financií, hospodárstva aj práce a sociálnych vecí. 
     
    Na rozdeľovanie eurofondov by mal podľa informácií SME dozerať opäť Ľubomír Vážny, ale jeho právomoci budú oveľa širšie. Smeráci obsadia aj rezort vnútra, čo je podľa politológa výsmech. „Ak zostane Kaliňák ministrom vnútra, je to výsmech pravicovým stranám, najmä Mostu, a to aj v súvislosti s kauzou Hedvigy Malinovej,“ hovorí Baboš.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -