Koaličná štvorka nebude mať na ružiach ustlaté. Vláda musí zneškodniť časovanú bombu, myslí si odborník

    0
    Rómska osada (Autor: SITA)

    Aj keď je zvyšovanie demografickej nerovnosti celoeurópskym problémom, na Slovensku by mal byť tento problém zvlášť pálčivý. V súčasnosti odchádzajú do dôchodku silné povojnové ročníky a na pracovný trh sa dostávajú tie slabé, porevolučné, hovorí pre aktualne.sk Páleník.

    Problémom je aj dlhodobá nezamestnanosť, ktorej štruktúra sa počas druhej vlády Roberta Fica výrazne zhoršila. Problémom v tomto zmysle ostávajú segregované komunity a getá, odkiaľ pochádzajú najťažšie zamestnateľní ľudia. Podľa Páleníka dosiahne počas nasledujúcich štyroch rokov dospelosť až 24-tisíc detí z vylúčených komunít. Pokiaľ sa problém nepodchytí, a situácia je skutočne vážna, časovaná bomba pre sociálny systém čoskoro vybuchne.

    Novovzniknutú vládu tak čaká náročná úloha. Je nevyhnutné, aby bol nastavený systém spoluúčasti občana pri šetrení si na dôchodok, demografia v tomto smere jednoducho nepustí. Vláda tiež konečne musí prijať koncepčné riešenie vzdelávania detí z vylúčených komunít, aby nám nevyrástla ďalšia generácia takmer nezamestnateľných osôb. Uvidíme, či pri názorovom roztrieštení práve vznikajúca vláda bude toho schopná.

    - Reklama -