Nová vláda by mala riešiť aj financovanie sociálnych služieb. Kto ju k tomu vyzýva?

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

     Ešte žiadna z vlád sa podľa neho doteraz neodhodlala urobiť také kroky, ktoré by situáciu pomohli vyriešiť, problémy sa riešili čiastkovo. “Každý senior alebo odkázaný človek, ktorý sa dostane do stavu, že potrebuje opatrovateľskú starostlivosť, by mal túto službu bezodkladne dostať,” zdôraznil Gumulák.

    Dodal, že napriek rastúcemu počtu ľudí odkázaných na sociálne služby je táto oblasť stále na okraji záujmu zodpovedných ministerstiev a nedostatok financií sa rieši formou dočasných projektov z eurofondov. “Poskytovanie sociálnej služby sa veľakrát končí spolu s trvaním projektu, čo má v konečnom dôsledku negatívny dopad na klientov. Chýba tu konkrétne systémové riešenie“, vyhlásil Gumulák.

    SKCH poskytuje sociálne služby občanom všetkých vekových kategórií od raného až po seniorský vek. Zabezpečuje starostlivosť nielen v domácnostiach, ale aj v rôznych zariadeniach rezidenčného typu. Viac ako 1 500 pracovníkov SKCH poskytuje svoje služby v oblasti sociálnej práce 20-tisíc klientom v približne 250 charitných zariadeniach na celom území Slovenska. Ďalšou oblasťou sú jednotlivé projekty SKCH ako Adopcia na diaľku, STOP obchodovaniu s ľuďmi, Rozvoj sociálnych služieb a vzdelávanie a integračný projekt pre utečencov Rafael. 

    - Reklama -