BBC: Islamský štát prišiel za 14 mesiacov o 22 % svojho územia v Sýrii a Iraku

    0
    Významný veliteľ z radov IS Umar Šíšání. (Autor: repro foto Al-Masdar News)

    IHS súčasne odhaduje, že Islamský štát prišiel o 40 percent svojich príjmov, ktoré mal najmä z ropy, keď stratil kontrolu nad väčšinou turecko-sýrskych hraníc.
    Bezpečnostné zdroje povedali v relácii BBC Newsnight, že klesol aj tok britských džihádistov odchádzajúcich bojovať do Sýrie.

    Strata území v Sýrii a zabitie alebo zajatie niekoľkých čelných veliteľov IS v Sýrii v uplynulých mesiacoch oslabili podľa expertov posolstvo Islamského štátu.
    Militanti z IS stratili osem percent svojho územia, odkedy IHS naposledy pred necelými tromi mesiacmi analyzovala situáciu.

    Džihádisti v Sýrii naďalej získavajú posily z Británie, ale pomalšie. Podľa zdrojov, ktoré hovorili vo vysielaní BBC, sa k extrémistom v Sýrii pridalo vyše 800 ľudí z Británie. Prevažná väčšina bojuje v radoch IS. Takmer 100 z nich tam padlo a 350 sa vrátilo nazad do Británie.

    Strata území podľa všetkého obmedzuje aj financovanie Islamského štátu. Columb Strack z IHS povedal, že strata hraničných priechodov zo severnej Sýrie do Turecka skomplikovala Islamskému štátu predaj ropy na čiernom trhu, uviedla BBC.

    - Reklama -