Mladí ľudia zo Západu smerujú do Česka. Boja sa islamistov a krajina sa im páči

    0
    Ilustračné foto: Praha, Česká republika (Autor: Hans Štembera)

    „Nielenže máme stále vysokú nezamestnanosť, ale u nás doma už prestáva byť bezpečne. Máme svojich radikálov. Časť krajiny sa usiluje o samostatnosť,“ povedal Právu dvadsaťpäťročný Španiel Mario z Barcelony.

    „A navyše nevypočitateľní islamisti, ktorí tu aj inde v západnej Európe roky študujú, vyzerá to, že sa integrovali, ale z ničoho nič rozsievajú smrť, kde im napadne,“ uviedol. Mario je realitný maklér. Pred rokom sa, ako hovorí, bláznivo zamiloval do českej vysokoškoláčky Petry z východných Čiech.

    „Mysleli sme, že zostaneme v Španielsku. Ale vzhľadom na to, čo sa deje, sme rozhodnutí odísť do Prahy. Je tam bezpečne, koexistuje tam bez veľkých ťažkostí mnoho kultúr,“ myslí si Mario. Predpokladá, že v Prahe nájde dobre platenú prácu bez problémov.

    Tak ako on uvažujú tisíce iných. Od roku 2004 sa počet cudzincov v Českej republike z krajín EÚ podľa Českého štatistického úradu zvýšil 2,3-krát na súčasných 184 500. A do ČR sa chystajú ďalší Európania zo všetkých kútov Únie.

    „Do Českej republiky sa hodlá dostať stále viac mladých obyvateľov z krajín Európskej únie. Ide predovšetkým o ľudí vo veku od 18 do 24 rokov,“ konštatuje sa v Európskom reporte spoločnosti Intrum Justitia. Podľa tejto analytickej správy sú hlavnými dôvodmi, prečo sa mladí chcú sťahovať, nedostatok práce, obavy z migrantov či zhoršujúca sa bezpečnostná situácia.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: vam

    - Reklama -