Primárky v USA majú jasných favoritov. Trumpa a Clintonovú porazí iba zázrak

    0
    Senátor Marco Rubio, podnikateľ Donald Trump a senátor Ted Cruz (Autor: SITA)
    Tento utorok mali možnosť v primárkach hlasovať štáty Florida, Ohio, Illionois, Severná Karolína a Missouri. Clintonovej ani Trumpovi sa nepodarilo získať potrebný počet hlasov od delegátov a od konečného zisku straníckej nominácie sú ešte pomerne ďaleko. V spomínaných štátoch však vyhrali nad svojimi straníckymi súpermi a sú tak znova o krok bližšie ku kandidatúre na post prezidenta Spojených štátov. 
     
    Druhý z nádejných kandidátov Bernie Sanders, ktorému mnohí Američania dávali nádeje na zvolenie, však nedokázal na svoju stranu získať delegátov z Ohia, Severnej Karolíny ani v Illinois. 
     
    Trump zase nedokázal zvíťaziť len v Ohiu, kde prehral boj s miestnym guvernérom Johnom Kasichom. Ďalší z republikánskych kandidátov Marco Rubio nedokázal obhájiť víťazstvo ani doma na Floride, a preto sa rozhodol z boja o republikánsku nomináciu na prezidenta odstúpiť. 

    Druhý a úspešný 

    Najviac sa môže po druhom volebnom superutorku tešiť Donald Trump, ktorý je favoritom republikánov a nachádza napriek alebo práve kvôli svojim radikálnym názorom na migráciu veľkú podporu medzi Američanmi. Podľa denníka SME to pre Trumpa zrejme bude boj do úplného konca vrátane očakávanej hádky na straníckom zjazde v júli v Clevelande a Clintonová môže konečne spustiť svoju kampaň proti republikánom vo veľkom štýle.
     
    Celú analýzu Branislava Ondrášika si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -