Poslanec pripravil štát o milióny z eurofondov, ale tvrdí, že dotácie použil správne. Varehovmu kamošovi hrozí 15 rokov natvrdo

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)
    Dučovi v prípade dokázania viny hrozí pomerne vysoký trest. Prokurátor žiada, aby poslanec dostal 10 až 15 rokov za mrežami a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Rozsudok by mal padnúť už v piatok popoludní. Obhajkyňa obžalovaného však trvá na nevine svojho klienta a tvrdí, že nebolo preukázané, že by jej klient spáchal trestné činy, z ktorých ho vinia. 
     
    Ani samotný Duč sa necíti byť vinný. Pri realizácii projektov vraj predložil správne a vierohodné údaje aj doklady. Svedok bol aj predstaviteľ firmy, ktorá spoločnosti podnikateľa Štefana Duča dodala technologické zariadenie pre vinárske závody. Priznal, že dovtedy s takými technológiami nikdy neobchodoval, žiadne skúsenosti s výrobou vína nemá a v žiadnom vinárskom závode nikdy nebol. Odvolával sa na odstup času.
     
    Obžaloba tvrdí, že Duč nevynaložil verejné prostriedky vo výške 5 miliónov 300-tisíc eur hospodárne a efektívne, pretože nenakúpil technologické vybavenie za najlepšiu cenu. Finančnú injekciu dostal Duč ako konateľ tokajskej spoločnosti Viničky a Vinárstvo Viničky od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). 
     
    PPA vynakladanie poskytnutých prostriedkov u Duča niekoľkokrát kontrolovala, ale podľa obžalovaného slovenské kontrolné orgány žiadne porušenie zákona neevidovali. Až po následnej  kontrole z Európskeho úradu na boj proti podvodom (OLAF) dostal Duč výzvu od PPA, aby nenávratnú dotáciu vrátil. 
     
    Podľa obžaloby mal Duč kúpiť technologické vybavenie na spracovanie vína priamo od istej firmy z Pezinka a nie cez reťazec ďalších subjektov, medzi ktorými bola aj spoločnosť Mikuláša Varehu.
     
    Odsúdený Vareha ako svedok označil podnikateľa za kamaráta a vyhlásil, že o jeho trestnej činnosti nič nevie.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -