Pakt s Ficom značne poškodí ako Most, tak aj Sieť. Nutnosť rokovať s SNS ale nepredpokladal nikto. Kritika do vlastných radov politológa z kandidátky Mosta

0
Martin Dubéci, kandidát za Most-Híd (Autor: archív M. D.)

Podľa Dubéciho došlo k dohode so Smerom až podozrivo rýchlo. Povolebná situácia však bola taká chaotická, že sa nedá predpokladať, že by bola vznikajúca koalícia dohodnutá dopredu. Dubéci si myslí, že k súčasnému kroku malo dôjsť potom, ako by sa minuli všetky ostatné možnosti. Mali tak prebehnúť rokovania o pravicovej vláde a následne o možnosti spojiť SaS a Smer do veľkej koalície. Mostu-Híd by neuškodila ani podpora úradníckej vlády, myslí si analytik.

 

Pri takomto postupe by strana mala dostatok času na zhodnotenie všetkých možností a prípadné rokovanie o súčasnej zostave vlády by bolo dostatočne odkomunikované so širšou členskou základňou a aj s voličmi Mosta. Situácia, za akej súčasná vláda vzniká, podľa Dubéciho len nahráva antisystémovým stranám, ako je ĽSNS. Kotlebovci tak môžu byť jedni z víťazov pôsobenia súčasnej vlády a môžu v ďalších voľbách ešte zosilnieť.

 

Chaos súčasnej situácie podľa politológa vyplýva z toho, že nastala absolútne nepredvídateľná situácia. Nikto nečakal, že v parlamente nebude KDH, a naopak, že kotlebovci spolu s poslancami od Borisa Kollára obsadia šestinu národnej rady. Možnosť nutnosti rokovania s SNS si nikto nepripúšťal a prekvapivý bol tiež nízky zisk strany SMER. Dubéci sa pridáva k zástancom názoru, že spojenectvo s Ficom Mostu, ako aj Sieti značne uškodí a o značnú časť voličov v nasledovných voľbách prídu.

 

Celý rozhovor nájdete TU.

 

- Reklama -