Procházka a Bugár politickú samovraždu páchať nemuseli, zachrániť ich mohol Kiska. Komentátor upozorňuje na plán C

    0
    Igor Matovič, Béla Bugár, Andrej Danko, Radoslav Procházka a Robert Fico (Autor: SITA)

    Kugla na webe Aktuality.sk prezentuje prezidentove možnosti pri zostavení úradníckej vlády. Takáto vláda nemusí pochádzať z koalície strán, zároveň však jej súčasťou politici byť môžu. Dôležité je získanie podpory 76 poslancov v parlamente. Ak takúto podporu úradnícka vláda získa, môže vládnuť aj celé štyri roky, pokiaľ jej nie je vyslovená nedôvera. Prezident dokonca môže vymenovať vládu, ktorej podpora vyjadrená nebude, a vládnuť v demisii môže následne až do času, kým väčšina 90 poslancov neprijme ústavný zákon o predčasných voľbách.

    Slovensko by mohlo úradníckou vládou podľa Kuglu získať. Skúsenosti s troma úradníckymi vládami v Českej republike toto tvrdenie len podporujú. Takáto vláda prijíma vecné rozhodnutia bez ohľadu na popularitu, keďže vládny činitelia nemyslia na to, že sa budú musieť po svojom funkčnom období uchádzať o priazeň voličov. Paradoxne boli české úradnícke vlády najpopulárnejšie. Podmienkou pre zostavenie úradníckej vlády však je, aby sa nenašla väčšina v parlamente. Spolupráca Siete a Mosta-Híd so Smerom a SNS tak vlastne bráni vzniku úradníckej vlády.

    Reštart pravice

    Strany SDKÚ-DS a KDH, ktoré dlhodobo mali parlamentné zastúpenie, z neho vypadli. Po Sieti a Moste-Híd pravdepodobne za 4 roky neštekne pes. Ostáva tak veľký priestor získať pravicových voličov na svoju stranu a je pravdepodobné, že v tomto priestore zalovia najmä sulíkovci a matovičovci. Sieť a Most-Híd si tak vybrali. Je pravdepodobné, že obetovali 4 roky vládnutia za možnosť vládnuť kedykoľvek potom. V prípade vládnutia úradníckej vlády by napokon mohli presadzovať svoju agendu bez toho, aby si poškodili svoju reputáciu, tak ako to spravili spojením síl s Robertom Ficom, konštatuje sa v komentári.

    - Reklama -