Priority nie sú zárukou stabilnej vlády. Varuje politológ Mesežnikov

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Na otázku, či sú podľa neho priority, na ktorých sa vznikajúca koalícia dohodla, zárukou stabilnej vlády na nasledujúce štvorročné volebné obdobie, politológ povedal, že ide o to, ako to v každom z dohodnutých zákonov či opatrení bude následne vyzerať v konkrétnom prevedení alebo v paragrafovom znení. Teraz je to všetko stále len na papieri, praktická realizácia bude podľa mňa náročná a komplikovaná,“ povedal Mesežnikov. Záujem všetkých strán nie je podľa jeho slov o tom, nakoľko priority presadia, ale viac o tom, aký osud ich čaká v dôsledku pôsobenia v tejto vládnej koalícii s výhľadom na ďalšie voľby.

    Podľa Grigorija Mesežnikova je veľmi pravdepodobné, že Robert Fico stihne do piatka 18. marca vládu zostaviť tak, ako sľúbil pri prijatí poverenia od prezidenta Andreja Kisku na zostavenie vlády v stredu 9. marca, keďže už strany oznámili, že sa dohodli na prioritách. Myslím si, že bolo od začiatku jasné, že Smer-SD bude súhlasiť s tým, čo budú realisticky žiadať koaliční partneri, takže otázka definitívnej dohody je v podstate vyriešená,“ dodal na záver.

    Priority, na ktorých sa dnes dohodla rodiaca sa vládna koalícia, sú rozdelené do jedenástich oblastí. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Partneri sa zhodli na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie Slovenska a posilnení starostlivosti o zahraničných Slovákov. Koalícia sa tiež zhodla na protikorupčnom programe. Strany sa takisto dohodli na prijatí účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Do programu vlády sa začlení aj iniciatíva Rule of Law. Nová vláda bude dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia. Nová koalícia sa zaväzuje presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Strany chcú vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi. Zákonom by malo byť upravené i poskytovanie a prijímanie neetických výhod. Pri návrhoch zákonov bude zavedená protikorupčná doložka.

    Koalícia sa však zhodla napríklad aj na znížení dane z príjmov právnických osôb na 21 percent. V kapitole školstvo vznikla zhoda štyroch strán na účasti zástupcov pracovníkov školstva na tvorbe programu vlády. Schválená má byť dlhodobá koncepcia obsahu výchovy a vzdelávania, pričom sa výrazne zvýšia verejné investície do školstva. V oblasti zdravotníctva nastala zhoda na tom, že opozícia bude mať zastúpenie v kontrolných orgánoch Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Posun má nastať v kvalite poskytovania zdravotníckej starostlivosti a pri transparentnom nakladaní s verejnými zdrojmi.

    Medzi priority patrí aj znižovanie regionálnych rozdielov. Inštitucionálne sa má posilniť nezávislosť kontroly činnosti ozbrojených zborov. Posilní sa parlamentná kontrola menovania prezidenta polície a obmedzenie možností jeho odvolania na zákonom ustanovené dôvody. V kapitole sociálne veci a práca našli strany zhodu na podpore hospodárskeho rastu, plánujú vytvoriť 100-tisíc pracovných miest a znížiť nezamestnanosť pod 10 percent. Dôsledne bude uplatňovaný sociálny dialóg, zvyšovať sa má primerane aj minimálna mzda.

    Koalícia tiež pripraví nový zákon o strategických podnikoch, pričom bude zakázaná privatizácia strategického majetku štátu. Zvýšiť sa má potravinová bezpečnosť SR a podiel slovenských potravinárskych výrobkov z domácich surovín. Nová vládna väčšina chce takisto prijať zákon o vytvorení fondu pre financovanie menšinových kultúr. Koalícia sa tiež zaväzuje sprehľadniť pravidlá pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Pokračovať bude v opatreniach na zabezpečenie splnenia záväzkov v oblasti klimatických zmien v súlade s Parížskou zmluvou. Podporené budú ďalšie protipovodňové opatrenia.

    - Reklama -