Prestížny západný denník rozoberá, prečo Rusi odchádzajú zo Sýrie

    0
    Obyvatelia obliehaného sýrskeho mesta Madája čakajú na humanitárnu pomoc (Autor: SITA)

    Prezident Putin odvolal hlavnú časť svojich jednotiek zo Sýrie, aspoň tak znelo jeho nedávne vyjadrenie. K čomu to však povedie, ešte nie je známe. „Toto ohlásenie by mohlo byť konštruktívnym krokom k zaisteniu dlhodobejšej mierovej dohody. Môže ísť aj o praktickú nutnosť,“ zamýšľajú sa The New York Times. „Ako už zistili Spojené štáty, je jednoduchšie do vojny vstúpiť, než z nej odísť.

    Podľa oficiálnych vyhlásení stojí za odchodom ruských jednotiek dosiahnutie ruských cieľov. „Považujem misiu, ktorú dostalo za úlohu ministerstvo obrany a ozbrojené jednotky, za všeobecne splnenú,“ povedal Putin na rokovaní v Kremli. Mnohých to zaskočilo, na druhú stranu si ale Rusko ponecháva základňu v Tartuse, ktorá tam stojí už z čias Sovietskeho zväzu.

    Jeho rozkazy sa tak zrejme týkali iba vzdušných síl zo základne v Latakii, odkiaľ Rusi podnikali nálety na protivládne opozičné skupiny a pomohli tak prezidentovi Asadovi dobyť späť stratené územie. Ruský zásah v sýrskom konflikte tiež donútil všetkých zúčastnených počítať s Ruskom ako rovnocenným partnerom, čo sa bezpečnosti krajiny týka.

    Niektorí analytici dúfajú, že odchod ruských jednotiek je spôsobený únavou z dlhého konfliktu. Ten môže mať pre Rusko dôsledky, ktorým sa krajina chce vyhnúť, ako napríklad znepriatelenie si sunnitských režimov.

    Teraz však prezident Asad stojí síce osamotený, avšak v oveľa lepšej pozícii, než bol. Rusko sa naopak prepadá hlbšie do ekonomickej stagnácie a navyše čelí sankciám z Európskej únie pre agresiu na Ukrajine.

    Putin pritom stiahnutie jednotiek oznámil pred opätovným začatím mierových rozhovorov v Ženeve a podľa The New York Times možno tiež naznačil Asadovi, že teraz je správny čas pristúpiť na mierovú dohodu. Sýria tak azda konečne dospeje k toľko žiadanému pokoju a mieru po vojne, ktorá zničila krajinu, stála život státisíce ľudí a milióny ich vyhnala z domu.

    Pôvodný text TU.

    Autor: spa

    - Reklama -