Odsun ruských vojsk zo Sýrie môže znamenať významný posun, hovorí vyslanec OSN

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    De Misturov tím dúfa, že odsun ruských síl z tejto vojnou sužovanej blízkovýchodnej krajiny bude mať pozitívne dôsledky“ na rozhovory zamerané na nájdenie politického riešenia sýrskej občianskej vojny a mierového prerodu v krajine, informuje agentúra AP. 

    De Mistura iba deň predtým – niekoľko hodín pred Putinovým vyhlásením – opätovne zvolal nepriame rokovanie zástupcov sýrskej vlády s tzv. umiernenou opozíciou. Po pondelkovom stretnutí s vládnou delegáciou sa tento diplomat v priebehu dneška stretne aj s opozičnými predstaviteľmi. 

    Na videozázname zverejnenom ruským ministerstvom obrany vidno prvú skupinu vojenských lietadiel opúšťajúcich dnes ráno základňu Humajmím ležiacu juhovýchodne od mesta Lázikíja v rovnomennej provincii, píše na svojej webovej stránke stanica BBC. Rusko však v Sýrii ponechá niekoľko stoviek vojenského personálu, ako aj systémy protivzdušnej obrany, pričom hodlá v náletoch pokračovať. 

    Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého úrad odmietol špekulácie o tom, že odsun ruských síl bol spôsobený rozporom medzi Damaskom a Moskvou, a vyjadril sa, že na danom kroku sa obe strany vzájomne dohodli. 

    Ruské nálety sa v Sýrii sa začali vlani v septembri, čím došlo k posilneniu sýrskej vládnej armády, ktorá tak bola schopná opätovne získať pod kontrolu viaceré územia obsadené povstalcami. 

    - Reklama -