Figeľ ako predseda KDH skončil. Tvrdí, že rozhodnutie urobil už v nedeľu po voľbách

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    Figeľ dnes zároveň vyzval ostatných kolegov vo vedení strany a členov predsedníctva, aby zotrvali vo svojich funkciách až do snemu strany a umožnili tak funkčnosť orgánov hnutia a prijímali dôležité rozhodnutia. V sobotu bude rokovať Rada KDH a nastaví ďalší vývoj tak, aby bol zodpovedný a konštruktívny. Predsedníctvo strany navrhuje zvolať Snem KDH na 11. júna, aby v apríli a máji bolo možné zorganizovať okresné snemy a zvoliť nových delegátov strany a nových členov rady. Hnutie to podľa Figeľa potrebuje, lebo nie je iba o jednom predsedovi. 

    Slovensko podľa Figeľa potrebuje moderné a akcieschopné kresťansko-demokratické hnutie. Figeľ pripúšťa, že urobili chyby, dôležité je však podľa neho nevzdávať sa a ísť ďalej. “Voči vlne populizmu a radikalizmu sme sa nepresadili v týchto parlamentných voľbách. V obnove, obrode a zmenách však treba pokračovať. KDH potrebuje zmenu vnímania, ale kontinuitu hodnôt,” povedal Figeľ s tým, že zmena predsedu a vedenia je len začiatkom takéhoto procesu a nie jeho koncom. Figeľ je presvedčený, že KDH sa môže vrátiť do parlamentu už v najbližších voľbách. Zároveň dodal, že sa politika hnutia musí viac orientovať na občanov a voličov než na členov či štruktúry. Očakáva, že tomuto úsiliu napomôžu svojím odstúpením aj tí regionálni lídri, ktorí vo voľbách na kandidátke neobstáli a prepadli sa so svojím postavením. “Je evidentné, že po voľbách vplyv oligarchie, peňazí, populizmu, marketingu aj extrémizmu narástol. Prehrávajú slušní ľudia, poctiví podnikatelia. Vyhrávajú krikľúni a radikáli. To nie je dobré,” povedal Figeľ, ktorý sa obáva, že nevznikne zodpovedná vláda schopná riešiť skutočné problémy ľudí. Figeľ pripomína, že máme stagnujúce školstvo a zdravotníctvo a všade prítomnú korupciu. Teraz sa k tomu podľa neho pridáva parlament s obsahom, ktorý hovorí o vplyve oligarchie ešte viac, ktorý hovorí o mafiánskych konexiách a kontaktoch či o politike nenávisti voči druhým. 

    Figeľ vidí za neúspechom KDH v parlamentných voľbách viac vecí. V strane podľa neho nezabrali regionálne štruktúry. Z vonkajších faktorov má vplyv napríklad nárast radikalizmu, marketingu a extrémizmu, s ktorým sa ťažko súťaží.

    “Pripomeniem úpadok školstva napríklad tým, že mladí volia buď Kollára alebo Kotlebu. Človek sa pýta prečo a čo je také oslovujúce na týchto vzoroch, ak nie zjednodušený prístup k životu a zodpovednosti,” hovorí Figeľ a spomenul kriticky aj niektoré postoje z cirkevných kruhov. Ako dodal, čelili videám z rehoľných kruhov, ktoré odporúčali voliť namiesto KDH Kotlebu. 

    Pri otázke na nástupcov Figeľ tvrdí, že v KDH sú ľudia, ktorí majú na to, aby viedli hnutie. “Ak sa pre kandidatúru na predsedu rozhodne napríklad primátor Levoče Milan Majerský, má moju dôveru aj podporu. Ak k tomu do tandemu prizve napríklad najúspešnejšiu z nových kandidátov Renátu Ocilkovú, bude to dobrý tandem,” povedal Figeľ. K svojmu doterajšiemu vedeniu uviedol, že možno mal byť viac razantný v niektorých rozhodnutiach. 

    Figeľ sa vyjadril aj k aktuálnej situácii pri skladaní vlády. Je prekvapený, že s takou ľahkosťou jeho kolegovia z pravice prijali hneď postoj rokovať o vytvorení vlády so Smerom a SNS. Kriticky to vníma aj pre vyhlásenia týchto pravicových strán pred voľbami. “Mám obavu, že kolegovia z pravej strany prišli na Úrad vlády SR už po dohodách, ktoré boli pripravené predtým,” dodal Figeľ. 

    Kresťanskodemokratické hnutie ostalo po 5. marci pred bránami parlamentu, volilo ho 4,94 percenta ľudí. 

    - Reklama -