Historický moment v Mjanmarsku. Po desiatkach rokov si do prezidentského kresla zasadne civilný prezident

    0
    Novozvolený mjanmarský prezident Tchin Ťjo s manželkou (Autor: SITA)

    Tchin Ťjo (70) je prvým demokraticky zvoleným prezidentom Mjanmarska po viac než pol storočí vojenskej vlády v krajine juhovýchodnej Ázie. V prebiehajúcom sčítaní sa víťazstvo tohto favorizovaného kandidáta potvrdilo, keď si zabezpečil 360 zo 652 odovzdaných hlasov poslancov, informovala agentúra AP. Nová hlava štátu i vlády sa ujme funkcie 1. apríla. 

    Tchin Ťjoa na post navrhla Su Ťijovej strana Národná liga za demokraciu (NLD), ktorá zvíťazila v novembrových všeobecných voľbách a získala jasnú väčšinu hlasov v oboch komorách parlamentu, čo odráža veľkú podporu verejnosti, ktorú si Su Ťij získala počas desaťročí boja za demokraciu. 

    Samotná Su Ťij sa o funkciu prezidenta nemohla uchádzať. Bráni jej v tom súčasná mjanmarská ústava, podľa ktorej nemôže byť hlavou štátu osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Predpokladá sa, že príslušný článok do ústavy zaradila armáda práve kvôli Su Ťij. Jej dvaja synovia sú britskými občanmi, Britom bol aj jej zosnulý manžel. 

    NLD však mohla nominovať dvoch kandidátov na prezidenta vzhľadom na prevahu v oboch parlamentných komorách. Tchin Ťjo je kandidátom dolnej komory, nominantom hornej komory je tiež za NLD Henry Van Thio, ktorý zastupuje národnostné menšiny. Tretieho kandidáta navrhla fakticky armáda, ktorá si v novom parlamente ponechala štvrtinu kresiel. Jej poslanci neboli zvolení v priamych voľbách. 

    Nominant armády, generál Mjin Šwe, je považovaný za stúpenca tvrdej línie a jeho výber vyvolal obavy, či budú niekdajší vojenskí vládcovia schopní spolupracovať s NLD vo vláde národnej jednoty. Kandidát, ktorý získa väčšinu hlasov, sa totiž stane prezidentom a zvyšní dvaja viceprezidentmi. 

    - Reklama -