Útočník pobodal dvoch kanadských vojakov. Môže ísť o terorizmus, tvrdí polícia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: youtube)

    Útočníka premohli ďalší prítomní, medzitým však utrpel bodné zranenia ďalší vojak. Nepredpokladá sa, že by zranenia oboch boli život ohrozujúce. Vyjadrenia zadržaného 27-ročného muža podľa Saundersa viedli vyšetrovateľov k preverovaniu možného súvisu s terorizmom. Policajný veliteľ však odmietol spresniť, čo útočník povedal. 

    Hovorca federálnej polície uviedol, že na základe doterajších informácií išlo pravdepodobne o izolovaný incident. V roku 2014 ozbrojenec zabil kanadského vojaka pri vojnovom pamätníku v Ottawe a následne vtrhol do parlamentu pred tým, ako ho zastrelili. Muža rozhnevala účasť Kanady na vojne v Afganistane a operáciách proti skupine Islamský štát (IS).

    Útok prišiel dva dni po tom, ako muž označený za “teroristu inšpirovaného IS” zrazil v Quebecu dvoch vojakov, z ktorých jeden zahynul. Útočníka zastrelili policajti. Kanadské orgány ho sledovali pre obavy, že má džihádistické úmysly, a zadržali mu pas, keď sa pokúsil cestovať do Turecka. Nová kanadská vláda Liberálnej strany ukončila letecké útoky proti IS, strojnásobila však počet vojakov, ktorí poskytujú výcvik kurdským jednotkám v severnom Iraku. 

    - Reklama -