Most-Híd a Sieť môžu zostať ešte poriadne sklamaní. Niektorých štátnych úradníkov tak ľahko nevymenia

    0
    Radoslav Procházka s Robertom Ficom (Autor: SITA)
    Strany Most-Híd a Sieť, ktoré sa nechali od Roberta Fica presvedčiť na zostavenie pravo-ľavej vlády, požadovali okresanie počtu štátnych úradníkov, ale podľa denníka SME by pritom mohli naraziť na neochotu Smeru vymeniť svojich ľudí na teplých miestečkách v štátnej správe. 
     
    Jednou z káuz, ktoré je Sieť pod vedením Radoslava Procházku odhodlaná počas nasledujúceho štvorročného obdobia prešetriť, je Gorila. Do vyšetrovacieho tímu tejto kauzy chce Procházka doplniť aj tím prokurátorov a vyšetriť by chcel najmä niektoré aféry v zdravotníctve. V tom je však jeden háčik. 
     
    Dozor nad vyšetrovateľmi Gorily má špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý má funkciu istú až do roku 2021 a bude teda sedieť vo funkcii ešte rok po skončení funkčného obdobia novej vlády. Na to, aby ho mohli na poste špeciálneho prokurátora vymeniť, by musel Kováčik sám od seba odstúpiť. 
     
    V prípade Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nebude jeho šéfku až taký veľký problém vymeniť. Nová vláda bude môcť predsedníčku úradu Moniku Pažinkovú okamžite odvolať. Len pripomeňme, že jej manžel v minulosti podnikal so synom Anny Sučkovej, ktorá je tetou bývalého riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia. Noví ľudia by mali zasadnúť aj v dozornej rade VšZP. 

    Polročná výmena 

    Prostredníctvom štátnych štruktúr má vláda vplyv na obsadzovanie tisícok pracovných miest a po výmene vlády sa čiastočne mení aj úradnícky aparát, čo trvá približne pol roka. Ako prvých vymenia štátnych tajomníkov a vedúcich služobných úradov. 
     
    V prípade koaličnej vlády sú na ministerstvách ľudia väčšinou dosadení tak, aby vznikla akási krížová kontrola. To znamená, že ak má jedna strana v rezorte ministra, iná koaličná strana má v tom istom rezorte štátneho tajomníka, aby bola možná kontrola. Nejde však o žiadne písané pravidlo a závisí len od koaličnej dohody medzi jednotlivými partnermi. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -