Fico zložil koalíciu. Na tomto sa s Dankom, Bugárom a Procházkom dohodli

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)
    Nový týždeň sa začal pre slovenskú politickú scénu pomerne zostra. Necelý týždeň potom, čo si predseda strany Smer-SD Robert Fico prevzal od prezidenta poverenie na zostavenie vlády, sa dnes zišla na rokovaní potenciálna koaličná štvorka. Kombinácia strán, ktoré budú súčasťou budúcej vlády, bola ešte pred niekoľkými dňami nepredstaviteľnou. Strany rokovali o programových prioritách, ktoré by mali byť základom budúceho programového vyhlásenia vlády. S Robertom Ficom sa stretli Andrej Danko, Béla Bugár a Radoslav Procházka. Všetci predsedovia strán rokovali za prítomnosti dvoch podpredsedov, pričom pri ekonomických otázkach bol k rokovaniam prizvaný aj minister financií Peter Kažimír.
     

    Nenašli sme otázky, ktoré by nás rozdeľovali

    O tom, že rokovania boli pomerne zložité, svedčí aj fakt, že po zhruba štyroch hodinách boli len v polovici. Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť prerokovali za necelé štyri hodiny na úrade vlády štyri z ôsmich okruhov programových priorít možnej budúcej vlády,“ informoval médiá šéf tlačového oddelenia úradu vlády Erik Tomáš. 
     
    Premiér Robert Fico predstúpil pred novinárov krátko po pol desiatej večer, teda po vyše ôsmich hodinách rokovaní. Postupovali sme prísne v súlade s dohodami, ktoré sme urobili na bilaterálnych stretnutiach, a dnes sa o 13.00 stretli štyri trojčlenné delegácie,“ začal svoje večerné vyhlásenie predseda Smeru-SD. Ako dodal, keďže rokovali o programových prioritách, rokovaní sa zúčastnil aj minister financií, pretože bolo potrebné dávať k dispozícii relevantné čísla a údaje. 
     
    Výsledkom dnešného rokovania, ktoré bolo podľa Fica veľmi dlhé aj veľmi náročné, je návrh programových priorít, ktorý je kompletný. A zajtra musí prejsť cez stranícke orgány zainteresovaných subjektov. Hneď potom, zajtra o 14. hodine, bude nasledovať pokračovanie tohto formátu, vysvetlil Fico a dodal, že delegácie by už mali mať k dispozícii rozhodnutie svojich straníckych orgánov. Štvorka bude opätovne rozhodovať o programových prioritách ako o niečom, čo už by mohlo byť aj súčasťou dohody o spolupráci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete pri vytváraní vlády a úprave pomerov v NR SR. 
     
    Fico ozrejmil, že dnes neboli na programe dňa personálne otázky ani pomery v národnej rade či vláde, pretože prioritne riešili programové prieniky, keďže ide o subjekty s rôznymi pohľadmi a rozdielnymi hodnotami. Znova zopakoval, že rokovania boli náročné, ale strany nenašli také témy, ktoré by ich definitívne rozdeľovali. 
     
    Z úradu vlády sa podľa premiérových slov presúvajú zástupcovia strán pravdepodobne do svojich straníckych centrál, kde už večer začnú vnútrostranícke diskusie. Fico verí, že rokovania budú úspešné a skončia sa schválením jednotlivých priorít a zajtra budú môcť pristúpiť k diskusiám o úprave pomerov v parlamente a vláde. 
     
    Podľa informácií agentúry SITA by však už malo byť jasné, koľko ministerských kresiel pripadne ktorej strane. Smer-SD by mal mať sedem miest, SNS a Most-Híd po tri a Sieť dve. Ku konkrétnym ministrom sa strany však zatiaľ nevyjadrili. Ako budúci predseda parlamentu sa však spomína Andrej Danko, pričom sa začali skloňovať aj mená niektorých ministrov. Viac nájdete TU

    Namiesto premiérskej stoličky Brusel

    Dnešok však bol pomerne bohatý na udalosti aj mimo úradu vlády. Ako prvý sa o slovo prihlásil Richard Sulík, ktorý vyhlásil, že sa kresla europoslanca vzdať nemieni a strane bude naďalej predsedať z Bruselu. Jeho náhradníčkou v národnej rade sa tak stane Jana Cigániková. Predseda strany Sloboda a solidarita sa rozhodol vzdať poslaneckého mandátu po víkendových správach o tom, že strany Sieť aj Most-Híd prijali pozvanie Smeru na rokovania o zostavení vlády, na ktorej sa má podieľať aj SNS. SaS tak v podstate stratila nádej na prípadné zostavenie pravicovej vlády, v ktorej počítali s Mostom aj Sieťou. 

    Nie v mojom mene

    Rokovania čelných predstaviteľov Siete nenechali chladnými ani niekdajšieho podpredsedu strany Miroslava Beblavého a Katarínu Macháčkovú. Tí na tlačovej konferencii oznámili, že ak strana vstúpi do koalície so Smerom, opustia ju. Rovnaký postoj by mala podľa Beblavého slov zaujať aj Simona Petrík. Preto aj z dôvodu zachovania svojho slova a prísľubu, ktorý sme dali aj my osobne, aj strana, za ktorú sme boli zvolení, ale aj preto, že by to bol dnes najhorší možný variant, my vyhlasujeme, že ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu so stranou Smer, vzdáme sa členstva v strane Sieť,“ povedal dnes Beblavý.  
     
    Beblavý zároveň  uviedol,  že zriadili stránku nievmojommene.sk, kde môžu voliči Siete vyjadriť nespokojnosť s rozhodnutím strany. Chcem poprosiť všetkých členov a voličov strany Sieť, ktorí nesúhlasia s týmto, aby tam vyjadrili svoje stanovisko, lebo niekoľko novozvolených poslancov za stranu Sieť si nie je istých týmto rozhodnutím predsedu strany s jeho najbližšími,“ zdôraznil ohrozenú pozíciu Procházku. Podľa Beblavého je pomer ohlasov 10 – 15:1 v neprospech koalície so Smerom. Za dve hodiny na stránke pribudlo viac ako 3 000 podpisov.
     
    Ďalší postup však možní odídenci zo Siete zatiaľ ujasnený nemajú, ako sa vyjadrili počas tlačovky, po prípadnom odchode zo strany budú pravdepodobne fungovať ako nezávislí a potom sa rozhodnú, ako budú postupovať ďalej. 
     

    Predčasné voľby?

    K rokovaniam na úrade vlády sa vyjadril aj predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Ten už štandardne nešetril ostrými vyjadreniami a lídrov Siete a Mosta-Híd obvinil z podvodu na voličoch, pričom hovoril aj o predčasných voľbách. Scenár udalostí bol podľa jeho slov napísaný už deň po voľbách. V nadväznosti na vyjadrenia Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej a Simony Petrík im Matovič cez médiá odkázal, že dvere do poslaneckého klubu OĽaNO majú otvorené. 
     
    Daniel Lipšic nazval rodiacu sa koalíciu zlepencom oligarchov. Poukázal aj na fakt, že v koalícii skončili gorilie a v opozícii protigorilie strany. Na záver Obyčajní ľudia dodali, že sa vymedzujú proti extrémizmu a Kotlebu sa neboja. Ak sa politici budú k voličom správať čestne a nebudú ich podvádzať, Kotleba silnejší nebude. 
     

    Líbesbrífy členom a sympatizantom

    Vysvetľujúce listy svojim členom aj sympatizantom dnes adresoval najskôr Béla Bugár a o pár hodín po ňom i Radoslav Procházka. Obaja lídri v nich vysvetľovali, prečo sa rozhodli zúčastniť koaličných rokovaní so stranou Smer-SD. Som presvedčený, že politik musí vedieť prijímať nielen populárne, ale aj správne rozhodnutia. Vedel som, čo nás čaká. A napriek tomu sme sa rozhodli, že sa zúčastníme na rokovaní o zostavení pravicovo-ľavicovej vlády. Preto, lebo otázka dnes nestojí tak, či táto krajina bude mať vládu pravicovú alebo ľavicovú. Otázka stojí tak, či dokážeme udržať demokratický systém v tejto krajine, či dokážeme udržať proeurópske a proatlantické smerovanie Slovenska. Alebo pripustíme predčasné voľby, ktoré posilnia chaos, extrémistov, nenávisť a nesystémové prvky na našej politickej scéne,“ píše v liste Bugár.
     
    Slovensko sa dostalo do zvláštneho tranzu veľmi agresívneho a osobného hejtu, do nálady, v ktorej absolútne nezáleží na tom, čo chcete urobiť a prečo. Práve preto sú mnohí presvedčení, že väčšiu logiku dáva rezignácia na programové priority a uprednostnenie opätovnej kandidatúry s nimi. Ja osobne, ako volič, by som nenachádzal dôvod dať ďalšiu príležitosť presadiť svoj program ľuďom, ktorí tú, ktorú dostali, hodili do koša. Uznávam ale, že tento postoj nemusí zodpovedať väčšinovej emócii v národe,“ vysvetľuje zase Procházka
     
    - Reklama -