Európski ministri zahraničia spoločne o Rusku. Musíme udržiavať vzťahy, ale nesmieme stratiť zo zreteľa provokácie

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyzvala 28 ministrov zahraničných vecí EÚ, aby vypracovali “spoločnú a jednotnú definíciu” zásad dvojstranných vzťahov s Ruskom. 

    Únia ohľadom konfliktu na východe Ukrajiny vyzýva na úplné vykonávanie a uplatňovanie dohôd z Minska, ktoré umožnili uzavretie krehkého prímeria medzi proruskými povstalcami a ukrajinskou vládou. Brusel podmieňuje odstránenie sankcií voči Rusku práve striktným dodržiavaním minských dohôd. 

    “Musíme udržiavať vzťahy s Ruskom, ale nesmieme stratiť zo zreteľa provokácie, ktorými Rusko spochybňuje naše hodnoty a našu bezpečnosť. Musíme byť pevní v obrane našich zásad a hodnôt, našich hraníc v Európe,” uviedol v tejto súvislosti britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. 

    Šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius pripomenul, že diplomati EÚ budú v priebehu leta diskutovať o tom, či a ako sú dodržiavané minské dohody. “Bezpečnosť by mala byť hlavným kritériom,” zdôraznil Linkevičius. Spresnil, že dohody známe ako Minsk 2 umožňujú úplné zastavenie nepriateľských akcií, stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie a obnovenie kontroly kyjevskej vlády nad východnou časťou Ukrajiny. 

    Ohľadom konfliktu v Sýrii a predpokladaného obnovenia rozhovorov v Ženeve medzi sýrskou vládou a opozíciou, Hammond ostro vystúpil proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý podľa jeho slov masívne vojensky aj politicky podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 

    “Putin musí požiadať prezidenta Asada, aby zastavil bombardovanie barelovými bombami a aby počas prímeria zastavil útoky proti oblastiam obsadených opozíciou,” zdôraznil Hammond. Podľa jeho slov je sýrsky prezident Putinov protežant a Putin preto musí zatlačiť na Asada, aby rešpektoval pravidlá, ktoré odsúhlasilo aj Rusko v snahe o oživenie mierových rozhovorov.

    - Reklama -