Sieť sa trhá. Poslanecký klub by už nezostavili a pridávajú sa ďalší

    0
    Strana #SIEŤ (Autor: APL)

    “Konajúce sa koaličné rozhovory o vzniku vlády vedenej Smerom sú podľa nás zo strany predstaviteľov Siete nielen porušením absolútne jasných predvolebných záväzkov a prísľubov, ktoré sme všetci spolu dali, ale sú aj veľmi zlou správou pre Slovensko. Aj po štyroch rokoch stabilnej vlády Smeru sme boli svedkami zásadnej radikalizácie politických pomerov na Slovensku a boli sme svedkami, že sa do parlamentu dostali kotlebovci. Ak sme boli svedkami, že tento premiér bol ochotný obetovať postavenie Slovenska v Európe pre získanie pár percent vo voľbách, čo sa mu, našťastie, nepodarilo, ak vidíme, že ľudia preferovali radikalizmus dokonca aj tam, kde mali na výber nejakú umiernenú ponuku, tak podľa mňa nikto, kto to myslí so Slovenskom dobre, si nemôže myslieť, že štyri roky takejto vlády pomôžu Slovensku, že oslabí radikalizmus a že nás privedú na dobrú cestu,” vyslovil sa Beblavý.

    Ďalej vyjadril pochybnosti o postavení Mostu a Siete v takejto koalícii. “V takej vláde budú tretie a štvrté husle hrať dve malé pravicové strany,” dodal.  

    “Preto aj z dôvodu zachovania svojho slova a prísľubu, ktorý sme dali aj my osobne, aj strana, za ktorú sme boli zvolení, ale aj preto, že by to bol dnes najhorší možný variant, my vyhlasujeme, že ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu so stranou Smer, vzdáme sa členstva v strane Sieť,” povedal Beblavý a pridala sa k nemu aj novozvolená poslankyňa Katarína Macháčková, primátorka Prievidze a poslankyňa Simona Petrík.

    Ako ďalej povedal, pochybnosti vyjadrujú aj ďalší poslanci Siete. “Hoci dnes táto bitka vyzerá zle, ešte nie je prehratá, ale dnes sa tá skutočná bitka dohráva na poli verejnej mienky.”

    Pre záplavu správ od členov, ale aj voličov Siete, ktorí vyjadrujú zásadnú nespokojnosť s rozhodnutím strany Most a Sieť, zriadili stránku nievmojommene.sk. “Chcem poprosiť všetkých členov a voličov strany Sieť, ktorí nesúhlasia s týmto, aby tam vyjadrili svoje stanovisko, lebo niekoľko novozvolených poslancov za stranu Sieť si nie je istých týmto rozhodnutím predsedu strany s jeho najbližšími,” zdôraznil ohrozenú pozíciu Procházku. Podľa Beblavého je pomer ohlasov 10-15:1  v neprospech koalície so Smerom. Za dve hodiny na stránke pribudlo viac ako 3000  podpisov.

    Na otázku, či plánujú vstúpiť do iného poslaneckého klubu, alebo budú nezávislí, sa Macháčková s Beblavým vyjadrili, že pravdepodobne budú fungovať ako nezávislí a až neskôr zvážia ďalší postup.

    Obaja sa tiež vyjadrili k tajným Procházkovým rokovaniam na úrade vlády. Uviedli, že nemohli byť v nedeľu v Bratislave, napriek tomu predsedníctvo Siete jej predstavitelia zvolali. Nevyhoveli tak požiadavkam Macháčkovej o jeho posunutie na pondelkové doobedie.

    Beblavý sa tiež domnieva, že rokovania predstaviteľov Siete a Smeru sa naozaj uskutočnili už predtým, poza chrbát členov strany, ako aj poslancov.

    “Už v pondelok na rokovaní bola zjavná trajektória Procházku a Hrnčiara,” povedal a dodal zarazene: “Je pre mňa záhadou, prečo taký inteligentný, vzdelaný a úspešný človek zrazu zahodil vo svojich 43 rokoch svoje meno tak, že ho už nikdy neočistí. Je to pre mňa záhada. Veľmi ma prekvapil.”

    Na záver tlačovky vyjadrili nádej v pravicovú vládu, prípadne pripustili úradnícku vládu. S Procházkom nekomunikujú.

    Cez sociálnu sieť Facebook sa vyjadrila aj Simona Petrík.

    “Vzhľadom na okolnosti posledných dní a postupy strany Sieť v otázkach, ktoré považujem za principiálne, týmto oficiálne prehlasujem, že pokiaľ sa strana Sieť stane súčasťou vlády strán SMER-SD, SNS a MOST-HÍD, nezotrvám v nej. Toto rozhodnutie je mojím osobným rozhodnutím, pretože zúčastňovať sa na takejto vláde je v rozpore s mojím hodnotovým nastavením a tiež so závazkami, s ktorými som do politiky vstupovala. Zároveň chcem dodať, že aj vďaka veľkej podpore, ktorú mám od bllízkeho okolia a tiež mojich voličov, som sa rozhodla ponechať si poslanecký mandát, aby som tak mohla čo najviac ovplyvňovať realizáciu programových cieľov, ktoré som vytvorila pre oblasť rodinnej politiky a podpory žien.”

    - Reklama -