Mesto Košice schválilo čestné občianstvo pre Michaila Gorbačova

    0
    Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovietsky komunistický politik (Autor: SITA)

    Verejné ocenenie mesto udelilo Gorbačovovi “za presadzovanie myšlienok slobody a demokracie, za reformné rozhodnutia, ktoré viedli k politickým a spoločenským zmenám, za mierové posolstvo, ktoré je životným princípom Európanov i Košičanov”.

    Gorbačov, ktorý tento mesiac oslávil 85. narodeniny, stál v rokoch 1985 až 1991 na čele sovietskej komunistickej strany, napokon sa stal prvým a posledným prezidentom Sovietskeho zväzu. Pod jeho vedením sa začala reformná politika prestavby (perestrojka) a otvorenosti (glasnosť). Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, skončenie studenej vojny a v konečnom dôsledku o rozpad sovietskeho bloku. V roku 1990 mu udelili Nobelovu cenu za mier.

    Podľa zdôvodnenia návrhu na čestné občianstvo práve mier spája Gorbačova s Košicami. “Mal 13 rokov, keď bol jeho otec Sergej Andrejevič Gorbačov počas druhej svetovej vojny v roku 1944 ranený v bojoch pri Košiciach. S oslobodeneckými vojskami chcel do Európy vrátiť mier. S myšlienkou slobody, mieru a demokracie neskôr Michail Gorbačov presadzoval dôležité reformné zmeny,” uvádza sa v návrhu.

    Košice za svoje dlhoročné mierové aktivity získali v roku 1985 titul Mesto mieru (od Svetovej rady mieru) a v roku 1988 titul Posol mieru (od Organizácie Spojených národov); mieru je venovaný aj košický medzinárodný maratón.

    - Reklama -