Historička Zavacká, tvrdé slová na Fica: V jeho prejavoch počuť ľudácke úvodníky a na hrade dal inštalovať znak Hlinkovej gardy

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Peter Števkov)
    Katarína Zavacká, ktorá sa zaoberá históriou práva, údajne nie je prekvapená, že v parlamente sú ľudia, ktorí pred pár rokmi pochodovali v gardistických uniformách, ale vníma to s nevôľou. „Ak sa niekto dokázal poučiť z dejín, tak oni. Vyššiu šancu na politický úspech má ten, kto si ho odpracuje v teréne, a oni to niekoľko rokov nerušene robili,“ uviedla Zavacká v rozhovore pre denník SME. 

    Je ĽS NS fašistická? 

    Historička práva tvrdí, že strana Mariana Kotlebu prinajmenšom „vychádza z fašistickej ideológie“. Takéto tvrdenia sa po voľbách začali veľmi rýchlo šíriť verejnosťou, ale ĽS NS kritiku odmieta s tým, že jej program je iba národne orientovaný. „Neznamená to, že každý jej volič je fašista, ale že stranu s takou ideológiou volil, bez ohľadu na to, či o tom vie, alebo nie,“ uviedla Zavacká. 
     
    Problém s dedičstvom slovenského vojnového štátu pod vedením Jozefa Tisa spočíva podľa Zavackej v tom, že sa nediskutuje o charaktere tohto štátu, ale o tom, či je možné ospravedlniť jeho preukázateľné zločiny. „Politici, ktorí sa nedokážu postaviť iným formám zločinnosti vo vlastnom období, budú ťažko nejako verejne odsudzovať svojich politicky a morálne zlyhávajúcich predchodcov. A od politikov, ktorým sú blízke idey podobné tým, na akých bol založený režim slovenského štátu, to vôbec nemožno očakávať,“ tvrdí Zavacká. 
     
    Podľa historičky je všetka podpora Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorá oslavuje vojnového prezidenta Tisa výsledkom výučby dejepisu. Nie je to však údajne chyba učiteľov. „Ak v prejavoch samotného premiéra rezonujú staré ľudácke úvodníky a pred pár rokmi sa nerozpakoval inštalovať rovno na hrade znak Hlinkovej gardy, nemôžeme od učiteľov čakať nemožné,“ uzatvára Zavacká. 
     
    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -