Vládu nezostavujú strany, ale oligarchovia. Tá, ktorá vznikne, bude nestabilná, tvrdia odborníci

    0
    Radoslav Procházka s Robertom Ficom (Autor: SITA)
    Zloženie novej vlády je po víkendových rokovaniach jasnejšie a Robert Fico vyhlásil, že je odhodlaný urobiť všetko pre to, aby vznikla normálna a stabilná vláda. „Vznik vlády Smeru, SNS, strany Most-Híd a Siete vidím čoraz reálnejšie. Myslím si, že to nakoniec nejako vyskladajú. Takáto koalícia má potenciál byť stabilná preto, že Sieť by sa v prípade predčasných volieb do parlamentu nedostala,“ uviedol politický analytik Ján Baránek pre portál Čas.sk. 
     
    S vyhláseniami o stabilite vlády však už tak celkom nesúhlasí Eduard Chmelár, ktorý tvrdí, že vládu na Slovensku nezostavujú strany, ale vplyvní podnikatelia. „V prvom rade mi pripadá smiešne, že na Slovensku si ľudia stále myslia, že vládu zostavujú politici. Na Slovensku zostavujú vládu oligarchovia v akejkoľvek zostave. Od začiatku som hovoril, že o niečo lepšie predpoklady mal Fico, ale to sa nezaobíde bez veľmi nechutných vecí, ktoré sa môžu skončiť aj kupovaním poslancov,“ povedal pre Čas.sk politický analytik Eduard Chmelár. 
     
    Podľa sociológa Pavla Haulíka nie je vylúčené, že sa Smeru podarí zostaviť vládu, ale tá bude podľa neho nestabilná. „Nie je vylúčené, že sa mu to podarí, no otázne je, či to bude na štyri roky. Obávam sa, že to bude len dočasné. Akákoľvek vláda, ktorá sa bude opierať o väčšinu z takto zložitého rozdelenia hlasov v parlamente, je silno ohrozená tým, že bude nestabilná,“ tvrdí Haulík. 
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -