Už len svietiť a kúriť? Ani náhodou. Fico si pravdepodobne nenechá ujsť príležitosť rozdeliť posledné milióny

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Pred šiestimi rokmi boli ministri Ficovej vlády v obdobnej situácii ako v súčasnosti, desať dní vládnutia naviac však pre zásadnejšie rozhodnutia nevyužili. Pravicová vláda Ivety Radičovej napokon odvolala aj dva PPP projekty, nachystané Ficovou vládou argumentujúc, že sú predražené. Denník N informuje o viacerých projektoch, ktoré sú na stole a môžu byť schválené dosluhujúcou vládou. Najdiskutabilnejším tendrom je narýchlo schvaľovaná výstavba diaľničného obchvatu Bratislavy za necelé dve miliardy eur. Nejde sa však o jediný usktočňujúci sa projekt.

    Konzorcium okolo Doprastavu dostalo deň po voľbách rozhodnutie, že je vybrané na renováciu železničnej trate medzi Púchovom a Považskou Teplou, za čo má zinkasovať 365 miliónov eur. Táto trať má byť ďalšou fázou rozsiahleho plánu renovácie železničných tratí medzi Bratislavou a Košicami. Vypísané je aj výberové konanie na poskytovateľa internetu pre školy, takzvaný projekt EDUNET. Projekt v minulosti kritizovali viaceré mimovládne organizácie, ako aj veľkí poskytovatelia telekomunikačných služieb Orange a O2. Obálky s ponukami sa majú otvárať už čoskoro a je predpoklad, že konečnú zmluvu podpíšu 31. marca. Nie je vylúčené, že v danom termíne stále nebudeme poznať novú slovenskú vládu a približne 80-miliónovú zákazku podpíše ešte stará garnitúra.

    Ďalšími otvorenými projektmi sú výstavba národného futbalového štadióna, dotácia pre Ružomberské papierne či výberové konanie na systém automatického rozdávania pokút na cestách. Je však maximálne férové, aby v ani jednom z projektov neuzatvárala akýkoľvek kontrakt súčasná vláda, keďže na to nemá po voľbách mandát od voličov. Súčasné rozdelenie mandátov v národnej rade komplikuje zostavenie novej vlády, preto je pravdepodobné, že čas, ktorý bude druhá Ficova vláda dosluhovať, nebude najkratší. 

    - Reklama -