EÚ sľubuje Turecku hory-doly aj členstvo, ak nepustí utečencov ďalej. Kazí im to Cyprus

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Migračná dohoda s Tureckom je po pondelkovom samite v Bruseli  na spadnutie. Ak Turecko zoberie migrantov z preplneného Grécka, do Európy môže Turecko za každého z nich poslať jedného Sýrčana s nárokom na azyl. Cyprus ale odmieta dať svoj súhlas na obnovenie prístupových rozhovorov Turecka s EÚ.

    Dôvodom je, že Cyperskú republiku na severe stále okupuje turecká armáda. Preto z 35 kapitol prístupových rozhovorov ich Cyprus zablokoval šesť. Cyprus je síce členom EÚ, ale ide len o južnú, grécku časť ostrova. Severnú republiku, s prevažne tureckým obyvateľstvom, uznáva len Turecko.

    Práve v tomto čase už mala byť hotová dohoda o zjednotení ostrova, ktorú ohlasovali predstavitelia EÚ koncom minulého roka ako svoj úspech. Ankara však okupáciu nezrušila a tak naťahovačky v oveľa horšej medzinárodnej politickej situácii pokračujú. Tureckí vojaci stále kontrolujú severnú časť Cypru.

    EÚ považuje pritom za jediného reprezentanta Cypru vládu v Nikózii. Cyprus je členským štátom EÚ od roku 2004. Od tureckej invázie z roku 1974, vyvolanej prevratom v Grécku, je rozdelený na grécku a tureckú časť.

    - Reklama -