Skamarátili sa? Tsipras a Merkelová bok po boku proti európskym krajinám

    0
    Grécky premiér Alexis Tsipras (Autor: SITA)

    Členské krajiny EÚ sa tešia, že problém balkánskej trasy pre zúfalých utečencov vyriešili. Jednoducho ju uzavreli. Dohodli sa totiž s Tureckom. Sýrčana z Turecka s právom na azyl zoberú do Európy a zaňho do Turecka príde Sýrčan z preplnených gréckych ostrovov. Zatiaľ je tento systém len vymyslený, ale Macedónsko i Srbsko už zavreli svoje hranice a utečenci sa tak hromadia na gréckych ostrovoch. Neprejdú už ani cez Rakúsko.

    Grécky premiér Alexis Tsipras s tým nesúhlasí a pohádal sa preto s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Podľa Tsiprasa ide o jednostranné rozhodnutie krajín na balkánskej trase, nie všetkých členských štátov, ako tvrdí Tusk. Preto Tsipras pricestoval na pondelkový samit, ale výhrady s Tuskom si vymieňali cez Twitter ešte ďalšie dni. Tsipras tvrdí: „Je to náš spoločný problém, nie je to problém jednej krajiny. Ak budú jednotlivé krajiny robiť jednostranné akcie, EÚ nemá žiadnu budúcnosť,” napísal do tweetu Tsipras Tuskovi.

    Tsipras má v tejto bitke neuveriteľného spojenca, je ním nemecká kancelárka Merkelová. Podľa nej nemôže byť niečo zatvorené, keď tadiaľ prúdia migranti. Nemecká kancelárka tiež obvinila európske štáty z jednostranného uzatvorenia balkánskej trasy pre migrantov, čo podľa nej neprinesie udržateľné riešenie.

    Grécko sa tým podľa Merkelovej dostalo do mimoriadne ťažkej situácie a takéto rozhodnutia by sa mali prijímať na úrovni celej Európskej únie. „Chceme dosiahnuť, aby sa počet utečencov znížil – nielen v niektorých krajinách, ale vo všetkých,“ uviedla. Ako dodala, to je možné len v spolupráci s Tureckom. Zatiaľ je to nedoriešené. V Grécku je ich 13-tisíc, tisícka je v Macedónsku, ďalších 400 medzi Macedónskom a Srbskom.

    Článok nájdete TU.

    - Reklama -