Britský novinár: Kto chce odchod Británie z EÚ, pomáha Putinovi. Rusko podporuje fašizmus, vidíme to na Slovensku

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Judah tvrdí, že si praje Brexit z popredných svetových politikov iba ruský prezident Vladimir Putin. Rusko tlačí na Európsku úniu, aby upustila od sankcií. Najúčinnejšou zbraňou Moskvy sú sýrski utečenci. Ako nedávno upozorňoval vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove, Rusi spoločne s Asadovým režimom využívajú migračnú krízu k narušeniu európskych štruktúr a súdržnosti. Práve v týchto chvíľach ruské bojové lietadlá bombardujú severnú Sýriu a tlačia utečencov do Nemecka. Rusi dúfajú, že tak prinútia Berlín zrušiť sankcie,“ píše Judah.

    Za druhý nástroj, prostredníctvom ktorého sa snaží Moskva uškodiť Európskej únii, považuje Judah európsky fašizmusV časoch komunizmu podporoval Kremeľ krajnú ľavicu, teraz sponzoruje krajnú pravicu. Vo Francúzsku financujú ruské banky xenofóbny Národný front na čele s Marine Le Penovou. Rovnako tak v strednej Európe ruské spravodajskej služby podporujú euroskeptické politické strany,“ uvádza Judah, podľa ktorého ide prezidentovi Putinovi predovšetkým o zvrhnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

    Kremeľská propaganda dúfa, že migračná kríza prinesie vzostup európskej krajnej pravice. Ruská propaganda preto priživuje v médiách i na YouTube protiutečeneckú hystériu. Bohužiaľ, sa zdá, že je ruská propaganda úspešná. Svedčia o tom napríklad výsledky parlamentných volieb na Slovensku, kde dosiahli najväčšie zisky protiutečenecké strany,“ uvádza Judah a kritizuje zástancov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie na čele s londýnskym starostom Borisom Johnsonom. Ako by si neuvedomovali, že sa nenachádzame niekde v roku 1996, ale v 2016, keď Európa povážlivo hnedne.

    Judah poukazuje na to, že Veľkú Britániu tlačí k odchodu z EÚ ruská agentúra Sputnik, cudzojazyčný spravodajský kanál Russia Today, a dokonca aj ruská ambasáda. Putinovi ide údajne o zastavenie európskej expanzie na východ. Chce ponechať Ukrajinu a Gruzínsko v sivej zóne medzi Ruskom a Európou, kde by mohla Moskva kedykoľvek vojensky zasiahnuť. V neposlednom rade si praje rozpad Európskej únie, pretože s jednotlivými 28 členskými štátmi by si Rusko poradilo oveľa ľahšie ako s päťstomiliónovým európskym blokom,“ je presvedčený Judah.

    Priaznivci Brexitu sa starajú len o Veľkú Britániu, ale uniká im širší význam celého procesu. Úplne ignorujú fakt, že by tým pomohli k dosiahnutiu cieľov ruského diktátora Putina,“ má v tom jasno Judah.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    .

    - Reklama -