Nie, takto nie. Turecko dalo EÚ najavo, že si dohodu predstavuje trochu inak

    0
    Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

    Turecký minister pre EÚ Volkan Bozkir dnes vyhlásil, že dohoda medzi EÚ a Tureckom nebude zahŕňať migrantov, ktorí sú už na území Európy. Turecko začne spätne prijímať migrantov až po tom, čo Európska únia usídli všetkých tých, ktorí do nej už dorazili.

    Zároveň sa tiež vyjadril, že si Európska únia nebude vyberať, koho chce prijať, teda nemožno, aby uprednostňovala ľudí na základe vzdelania či profesných skúseností, všetko totiž bude spravovať Úrad vysokého komisára pre utečencov UNHCR. Ankara sa zaväzuje, že svoju stranu dohody splní do prvého mája. “Veríme, že sa jedná o historický krok, dar nášmu národu. Dotiahneme to do konca, či už s opozičnou podporou, či bez nej. “

    Súčasťou dohody je aj záväzok, že Turecko za každého Sýrčana, ktorý poputuje z utečeneckého tábora do Európy, prijme späť jedného Sýrčana, ktorý sa vydal cez more do Grécka. Za to si žiada možnosť bezvízového styku, vstup do Schengenu, urýchlenie prijímacieho procesu do Európskej únie a finančnú pomoc vo výške niekoľkých miliárd eur.

    “Vytvorenie predstavy “Nemôžete tam už ísť, nie je tam žiadna nádej “je základom pre prevenciu ilegálnej migrácie,” povedal Bozkir.Na výsledok rokovaní medzi EÚ a Tureckom si však musíme počkať do 18. marca na ďalší summit Európskej únie.

    Celý text TU.

    Autor: spa

    - Reklama -