Wall Street chce zastaviť Donalda Trumpa. Vypisujú tučné šeky na protikampaň

    0
    Donald Trump po supervolebnom utorku (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Bohatí americkí donori začali ofenzívu proti Donaldovi Trumpovi, ako analyzujú Lidovky.cz. Po niekoľkých primárkach bezpečne vedie medzi republikánskymi uchádzačmi o nomináciu. Do utorka ovládol Trump dvanásť amerických štátov, zatiaľ čo jeho najväčší rival, texaský senátor Ted Cruz, zvíťazil v šiestich a tretí z najúspešnejších kandidátov, floridský senátor Marco Rubio, v dvoch štátoch USA. Zvyšní dvaja republikánski uchádzači Ben Carson a John Kasich doteraz nikde neuspeli. Donald Trump tento týždeň pokračoval víťazstvom v Michigane, Mississippi a na Havaji.

    Donorské injekcie pre Rubia

    Už budúci utorok sa bude hlasovať v niekoľkých štátoch, vrátane mimoriadne dôležitej Floridy. V tomto štáte patrí k favoritom 44-ročný Marco Rubio, Florida je jeho domovským štátom. Práve jemu by mali pomôcť donorské injekcie od finančníkov z Wall Street, ktorí v minulých dňoch vytiahli svoje šekové knižky a začali prispievať na kampaň proti Trumpovi. Majú obavy zo vzostupu developera bez politických skúseností. Ten okrem iného sľubuje napríklad vyhostenie jedenástich miliónov nelegálnych prisťahovalcov – čo by podľa niektorých amerických ekonómov uvrhlo Spojené štáty znovu do recesie.

    Dve miliardy na protikampaň, do plagátov a spotov proti Trumpovi

    Preto nedávno vznikla iniciatíva donorov, nazvaná Our Principles (Naše princípy). Skupinu zastrešuje rodina Rickettovcov, tradičných biznismenov a burzových maklérov z Nebrasky. Funguje ako tzv. Super PACS, čiže nezávislá organizácia, ktorá môže vybrať na podporu svojho kandidáta takmer neobmedzený kapitál. V minulých dňoch Our Principles viac než zdvojnásobili počiatočný vklad od Marlene Rickettovej, ako citovala agentúra Bloomberg Tima Millera, hovorcu skupiny. Ten odmietol uviesť presný údaj, ale federálne záznamy ukázali, že za jediný týždeň skupina vydala na kampaň 3,6 milióna dolárov. Podporujú ju veľké mená finančníctva a biznisu, napríklad šéfka spoločnosti Hewlett-Packard Meg Whitmanová alebo Paul Singer, zakladateľ spoločnosti Elliott.

    Základnou snahou novej kampane je zabezpečiť, aby Trump nezískal 1 237 delegátskych hlasov potrebných pre nomináciu na republikánskeho kandidáta. Finančníci údajne plánujú, že vyberú až dve miliardy dolárov, ktoré by investovali do protikampane, do plagátov a televíznych spotov proti Trumpovi, ktorý sám Super PACS odmietol a kampaň si hradí sám.

    Skupina chce pripomenúť aj Trumpove kontroverzné obchody, hypotekárny biznis, podporu od radikálov z Ku-klux-klanu či aféru s tzv. Trump University. Mnohí z Trumpových odporcov sa domnievajú, že miliardárovi priaznivci nemajú o týchto škandáloch ani tušenie. Doteraz sa Trump označoval ako teflónový, podľa prezývky vraj z Trumpa všetky jeho škandály stečú bez toho, aby zanechali stopu.

    Trumpova hovorkyňa Hope Hicksová snahu z Wall Street kritizovala. Toto je len ďalšia snaha elít establishmentu a zvláštnych peňažných tokov, ktoré ovládajú slabé politiky, aby si udržali kontrolu nad skorumpovaným systémom,“ povedala. Trump sa v pondelok dočkal ďalšej dobrej správy: do boja o Biely dom nepôjde bývalý starosta New Yorku, obľúbený Michael Bloomberg.

    - Reklama -