Chalani zistia, na čo majú pipíkov. Táto osveta spôsobuje v Európe úžas. Možno by pomohla aj našim svetuškárom

    0
    Sex. Ilustračná fotografia (Autor: Hans Štembera)

    Projekt s názvom Zanzu – Moje telo v slovách a obrazoch pripravili v 12 jazykoch, samozrejme, aj v angličtine a arabčine. Pamätajú tiež na tých, ktorí čítať vôbec nevedia, stránka má audiosprievodcu. Okrem základných poučiek o sexuálnom živote, tehotenstve, potrate či o sexuálnych polohách, sa projekt zaoberá aj takými háklivými témami, ako je orgazmus, pornografia, ale aj nerealistickými predstavami o sexe.Viacerí z utečencov majú pritom menej znalostí o sexe ako deti. Na webovej stránke sú vyobrazení nahí muži i ženy rôznych rás.

    Názorné opisy a kresby, ako na to

    V šiestich kapitolách: Telo, Plánovanie rodiny je tehotenstvo, Infekcia, Sexualita, Partnerstvo, City, práva a zákony vysvetľujú to, čo by mohlo pomôcť integrácii migrantov. Každá z nich má množstvo podkapitol a jednoduché kresby. V sekcii o ľudskom tele sa možno dozvedieť, aké sú rozdiely medzi mužským a ženským telom, ako technicky vyzerá pohlavný styk, aj ako správne dodržiavať hygienu.

    “Muž, ktorý je vzrušený, môže dostať erekciu. Penis sa naplní krvou. Zväčší sa a stvrdne, a postaví sa,” uvádza sa v lekcii o pohlavnom styku. Rovnako technicky je popísaný aj priebeh vzrušenia u ženy.

    Lekcia o plánovaní rodiny sa zaoberá rôznymi druhmi antikoncepcie a tiež všetkým, čo ženu môže stretnúť pred aj počas tehotenstva. Žena sa tu môže dočítať, čo má robiť v prípade, ak dieťa nechce, zároveň aj to, ako nadviazať s dieťaťom vzťah a dobre sa o neho starať. To isté platí pre mužov. “Pre otca môže byť vzťah s dieťaťom trochu zložitejší. Ale aj otcovia ho môžu posilniť. Môžu napríklad – kŕmiť dieťa materským mliekom či z fľaše,” uvádza web.

    O HIV i homosexualite

    V sekcii Infekcie sa človek dozvie, ako predchádzať ochoreniu pohlavnou chorobou, ako postupovať, keď už k tomu dôjde. Web ponúka rady HIV pozitívnym, napríklad, ak by chceli mať vlastných potomkov.
     
    Lekcia O vzťahoch potom vysvetľuje, že existuje mnoho podôb lásky, mnoho podôb vzťahov a tiež, že v Nemecku nemožno nikoho perzekuovať za jeho vlastnú voľbu. Môžu teda žiť muži so ženami, ženy so ženami a aj muži s mužmi, či kto, ako uzná za vhodné, ak k tomu všetci vopred dali súhlas.

    Sex, alkohol i násilie

    Lekcia Sexualita sa potom zaoberá priamo sexom ako takým. Tu môžu záujemcovia zistiť, ako možno dosiahnuť orgazmus, ako pri sexe funguje ľudské telo aj to, čo robiť, keď práve nefunguje, ako má. Tiež tu tvrdia, že masturbácia nie je nijako hanebná. Na Zanzu je sekcia venovaná sexu pod vplyvom alkoholu, ktorý má podľa autorov niektoré negatíva, napríklad to, že sa človek často menej kontroluje, je skôr ochotný podstúpiť nechránený styk a dostať tak pohlavnú chorobu. Zároveň je jeho telo menej citlivé.

    V samostatnej kategórii rieši stránka problematiku sexuálneho násilia. „Sexuálne násilie znamená, že sa vám niekto vyhráža, používa násilie či vás stavia do bezbrannej pozície preto, aby s vami mal sex,“ opisuje internetový radca. Podľa ďalšieho vysvetlenia bude takéto konanie vždy potrestané. Či takéto rady a vysvetľovanie zmenia prístup migrantov k európskym ženám, je ale otázne.

    Nepoužívajte násilie, ani pomstu

    Na webe nechýba ani dôležitá sekcia o zákonoch a právach, kde je podrobne vysvetlené, aké majú v Nemecku ľudia práva, čo sa smie, čo nesmie, ako postupovať v prípade, že sa stanú obeťou trestného činu. Jasne a zreteľne tiež píšu o zákaze diskriminácie. Zvláštnu sekciu tu má násilie zo cti. Doslova je vypísané, aké udalosti môžu “zneuctiť rodinu” a tiež vysvetlené, že akákoľvek perzekúcia za to, je v Nemecku neprípustná. 

    Web Zanzu je projektom BZgA, nemeckého Štátneho centra zdravotnej vzdelanosti a Sensoji, flámskeho Expertného centra pre sexuálne zdravie. Tieto dve organizácie vytvorili ucelené kurzy sexuálnej výchovy pre všetkých s posvätením flámskych a nemeckých ministerstiev zdravotníctva.V Belgicku už predtým zoznamovali prisťahovalcov s európskou kultúrou a normami. V januári tohto roku oznámili, že vo všetkých strediskách pre prisťahovalcov zorganizujú kurzy, v ktorých žiadateľom o azyl vysvetlia, ako sa úctivo správať k ženám. Vo Fínsku ponúkajú lekcie o rovnosti žien a mužov, aby predišli prípadom sexuálneho obťažovania. 

    “Migranti potrebujú ľahko pochopiteľné a relevantné informácie o problémoch sexuality a reprodukcie,” povedala štátna tajomníčka nemeckého ministerstva zdravotníctva Elke Fernerová. “Môžu tak použiť Zanzu, aby zistili, aké majú práva a kde môžu vo svojej blízkosti nájsť poradenské centrum.”

    Web vyvolal negatívne reakcie, vraj podporí násilie

    Na webe Zanzu sa dá orientovať aj podľa abecedného slovníka pojmov, ktorým sa človek môže preklikať k vybranej téme. Väčšina lekcií má obrazový sprievod, ktorý v niektorých prípadoch explicitne zobrazuje prienik penisu do vagíny, ide však o kreslené ilustrácie.

    Web však už vyvolal mnoho negatívnych reakcií, nielen pre explicitné ilustrácie pohlavného styku. “Počkajte si, až teraz príde ohromný nárast znásilnení a sexuálnych útokov, akonáhle sa migranti pozrú na tieto obrázky,” znie jeden z nahnevaných komentárov.
     
    “Keďže nevedia čítať, nebudú si moc prečítať ten text – niežeby ich vlastne zaujímal. Projekt náhrady rasy už vyplával na povrch,” znie obsah ďalšieho. Podľa úradov sa však web stretol prevažne s kladným prijatím, hlavne preto, že väčšina migrantov pochádza z krajín, kde sexuálna výchova vôbec neexistuje.
    - Reklama -